Anul trecut, 186 DE ROMÂNI, UCIŞI ÎN VIOLENŢE INTRAFAMILIARE!

Distribuie pe:

Marţi, 24 mai 2016, la sediul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru interministerial pentru elaborarea procedurii de monitorizare şi raportare a datelor privind violenţa domestică, din care fac parte reprezentanţi ai Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Întâlnirea a vizat implementarea unor măsuri specifice pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi a violenţei împotriva femeilor (măsura F5 din Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei).

„Grupul operativ de coordonare a fost constituit ca un răspuns la semnalul de alarmă prefigurat de datele statistice, care arată faptul că doar anul trecut au existat 186 de decese, ca urmare a infracţiunilor de violenţă intrafamilială (conform datelor statistice furnizate de către Ministerul Public), iar numărul cazurilor de violenţă în familie a crescut cu 5,32% în 2015 comparativ cu 2014", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Totodată, demersul a fost iniţiat şi din perspectiva monitorizării implementării Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, care a fost ratificată de către România prin Legea nr. 30/2016. În acest context, se impune, printre altele, şi elaborarea unei proceduri unitare la nivel naţional de colectare, monitorizare şi raportare a datelor.

„În prezent, la nivelul celor cinci instituţii componente, există o procedură specifică, însă, la nivel interinstituţional, se constată un caracter eterogen al sistemului de colectare. De aceea, în cadrul întâlnirii, a fost adusă în discuţie necesitatea creării unui instrument de lucru unitar, a unei fişe de colectare a datelor cu caracter specific şi a etapelor procedurale de colaborare şi transfer de informaţii între instituţii.

Seria întâlnirilor va continua cu participarea ONG-urilor care activează în domeniu, efortul celor cinci ministere implicate, alături de cel al instituţiilor din subordine, constituind, practic, un mesaj privind importanţa combaterii fenomenului violenţei domestice, printr-o abordare integrată şi asumată de toţi actorii guvernamentali relevanţi", mai precizează sursa citată.

 

Lasă un comentariu