Cugetări Filocalice

Distribuie pe:

„BUNA-CINSTIRE DE DUMNEZEU e de multe chipuri şi de multe feluri, ca şi filosofia cea din afară. Evlavia, pietatea, buna-cinstire, binecredincioşia, e credinţa manifestată în fapte, e întregul fel de viaţă al credinciosului, prin care cinsteşte pe Dumnezeu. Precum numai când se întrunesc cele 10 ştiinţe dau ceea ce se numeşte filosofia, şi nu o ştiinţă singură sau două primesc numele acesta, ci toate cele zece la un loc, aşa şi BUNA-CINSTIRE DE DUMNEZEU nu este un nume al unei singure virtuţi, ci numele tututor poruncilor".

Sfântul Petru Damaschin

„Filocalia" vol. V, pag. 200-201

***

„OMUL care are prin harul lui Dumnezeu cunoştinţa cea mare a înaintei-vederi şi frica dumnezeiască cea curată şi vrea să aibă virtutea înfrânării şi a neprihănirii, e dator să se stăpânească pe sine înăuntru şi în afară şi să fie ca unul ce e mort cu trupul şi cu sufletul faţă de lumea aceasta şi de oameni, zicând la tot prilejul către gândul său: CINE SUNT EU? CE ESTE FIINŢA MEA? CE ESTE VIAŢA MEA? Deci toată grija omului să fie pentru păzirea simţurilor şi a gândurilor, ca să nu stea sau să nu facă ceva ce nu i se pare că este după Dumnezeu. Încolo, să se gătească OMUL pentru răbdarea celor ce-i vin asupra lui de la diavoli sau de la oameni".

Ibidem, pag. 204-205

***

„CEL CE VINE LA HRISTOS trebuie la început să se atragă pe sine cu sila la bine, chiar dacă nu vrea inima. Căci zice Domnul cel nemincinos: „Împărăţia lui Dumnezeu se ia cu sila şi silitorii o răpesc pe ea". De aceea „Nevoiţi-vă să intraţi pe poarta cea strâmtă". Drept aceea trebuie să ne împingem pe noi chiar fără voie spre virtute şi spre dragoste dacă nu avem dragoste, spre blândeţe, dacă suntem lipsiţi de aceasta. Să ne silim să avem inimă miloasă şi iubitoare de oameni, să răbdăm ocări şi nesocotiri şi să rămânem lângă cei urgisiţi dacă nu avem această deprindere: spre rugăciune, dacă n-am dobândit încă rugăciunea Duhului. De ne va vedea Dumnezeu luptându-ne astfel şi mânându-ne cu sila spre bine, chiar dacă inima noastră lucrează împotrivă, ne va da rugăciune adevărată, milă, răbdare, îndelungă făgăduinţă şi, simplu, ne va umple pe noi de roadele Duhului Sfânt al lui Dumnezeu".

Sfântul Simeon Metafrastul

Filocalia, vol. V, pag. 374-375

P.S. De la părintele ARSENIE BOCA (Sfântul Nesfinţit al Ardealului) citire: „CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE".

„COMORI FILOCALICE" vol. II

 

Lasă un comentariu