Rachetele antigrindină și-au atins ținta!

Distribuie pe:

Dintr-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aflăm că, în ultimele zile, trei unități de combatere a căderilor de grindină (UCCG) au intrat în stare de alertă și au realizat cu succes activități de combatere a căderilor de grindină.

„UCCG Moldova 2 Vrancea, inaugurată în toamna anului 2015, a realizat ieri (24 mai 2016 - n.a.) primele activități de combatere a căderilor de grindină de la nivelul județului. Din trei puncte de lansare - Bizighești, Boloteși și Panciu, s-au înregistrat 17 intervenții active în atmosferă, cu un consum de 48 rachete antigrindină care au protejat recoltele și comunitățile din zonă față de căderile de grindină. Riscul de a se produce căderi de grindină a fost maxim, dimensiunea greloanelor variind pe alocuri între 3 și 5 cm diametru.

Tot ieri, în raza de intervenție a UCCG Moldova 1 Iași, au avut loc 7 intervenții active în atmosferă, fiind lansate 15 rachete antigrindină din punctele de lansare Hodora, Maxut și Valea Racului. UPCCG Prahova a intervenit doar cu 3 rachete antigrindină, lansate din punctele Tohani și Pietroasele.

Eficiența intervențiilor a fost de 100%, în zona protejată nefiind înregistrate căderi de grindină", precizează Ministerul Agriculturii.

Reamintim că implementarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a început din anul 2000 și se va desfășura până în anul 2024, pentru reducerea riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme (grindină, ploi torențiale, secetă).

La sfârșitul lunii martie 2016, județul Mureș a fost inclus într-o hotărâre de Guvern prin care s-a aprobat finanțarea de proiecte tehnice, execuții lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru unitățile de combatere a căderilor de grindină.

Lasă un comentariu