După o „Gramatică" a politicienilor… Verbul „a face" se conjugă exclusiv la viitor!

Distribuie pe:

Nu o dată, politicienii (tehnocrații de azi fiind și ei „Aceeași Mărie, cu altă pălărie!") încearcă să ne sugereze că realitatea pe care o trăim nu este cea din ziare și de la televiziuni, distorsionată (cum spunea, cândva, Băsescu, azi, și el urmărit penal!) de tonomatele pe euro, ci este altfel, roz, optimistă și pozitivă. Până și demisionarul premier Ponta spunea, la vremea respectivă, că televiziunile „sperie", uneori populația! Dar, politicienii în ansamblul lor, plus roata dințată, care este UDMR-ul, trăiesc pe altă lume, într-o Românie paralelă, câtă vreme nu vor să observe ceea se vede cu ochiul liber: că nu prea avem reformă, creștere economică, o strategie de viitor, nu avem autostrăzi, nivelul de trai este la genunchiul broaștei și câte altele! Pentru guvernanți (de azi, ca și de ieri), România o duce bine. Pe hârtie. Căci, într-adevăr, dacă am renunța la realitatea palpabilă și am trăi în cea a Guvernului (că-s de stânga, că-s de dreapta), în care verbul „a face" se conjugă exclusiv la viitor, am avea deja multe lucruri.

Am vedea, bunăoară, că în Capitală - unde, din păcate, s-a furat (se fură, încă!) „pe rupte" - se termină curând (că tot se apropie vara!) Stațiunea Balneară București, în piețele din țară s-au pus mercuriale și țăranii (vorba vine) nu mai pot umfla prețurile la roșii, varză (și nu numai); că pe harta României au apărut, ca din pământ, terenuri de sport moderne (la standarde olimpice); țara ar fi „împânzită" (traversată) de autostrăzi moderne; că pensionarii străini năvălesc în România turistică; că, până la finele lui 2016, se vor realiza alți 1.000 km de autostrăzi - Autostrada Transilvania, Autostrada București-Brașov și altele; că toate prețurile din România sunt monitorizate, în 1.400 de centre, iar acolo unde sunt (au fost) derapaje, intervine prompt Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Chiar ne-ați crezut? Da, ar fi fost posibil, dacă am renunța la realitatea palpabilă și am trăi în cea virtuală a guvernelor. Pentru că, încă, aproape nimic din ce și-au propus guvernanții (politicienii) de până acum nu s-a realizat. Realitatea tristă este alta. Constatăm, bunăoară, că din cei 1.000 km de autostradă promiși s-au realizat doar 42 de kilometri de autostradă între Turda și Gilău, iar restul până la 1.000, au rămas „pe hârtie", pe două trasee mutate de colo-colo, în funcție de interesele imobiliare de moment ale potentaților și amicilor lor.

Cât despre creșterea economică, ce să mai spunem? Nu prea avem. Predicția pe anul acesta a fost, doar, ajustată. Dacă ochelarii autorităților vedeau la începutul lui 2015 o creștere substanțială, pe parcurs, pretențiile au scăzut. Mai întâi, FMI a dus estimarea la un mic plus de 0,5%-1%. Ulterior, în scrisoarea de intenție convenită cu Fondul Monetar Internațional, autoritățile de la București deja s-au resemnat cu o scădere economică. Dar și aceasta este discutabilă! Unii o văd creștere!

Ar mai fi, deci, ceva de spus? Doar să repetăm ceea ce spuneam la începutul acestor rânduri: dacă am renunța la realitatea palpabilă și am trăi în cea a guvernelor de până acum, ne-am cam lămurit și cu așa-zișii „tehnocrați" ai lui Cioloș!, în care verbul „a face" se conjugă exclusiv la viitor, am avea multe lucruri. Pe care, însă, nu le avem. Deoarece una este să promiți (căci nu costă bani), și cu totul altceva este să și faci, întrucât trebuie inteligență, voință și, evident, bani. Și încă mulți… Dar, investiți, nu furați!

Potrivit analistului economic Ilie Șerbănescu, în România ultimilor ani, restructurarea s-a realizat nu prin construcție, ci prin desființare, nu prin înlocuirea a ceva cu altceva, ci prin demolare. Corespunzător acestui gen de restructurare, locurile de muncă au fost amputate la jumătate. Și s-a rezistat social doar prin împingerea în bejenie națională a vreo 3,5 milioane de români în floarea vârstei și prin împovărarea definitivă și iremediabilă a sistemului de pensii.

Ăsta-i adevărul, nu cel clamat de politicieni, că „vor drege și vor face"!, deși în realitate, nu prea au făcut nimic!

Lasă un comentariu