FESTIVALUL „ZILELE ȘCOLILOR POPULARE DE ARTE" - Ediția a XV-a

Distribuie pe:

În acest an, timp de două zile (25-26 mai 2016), la Târgu-Mureș, s-a desfășurat cea de a XV-a ediție a „Zilelor Școlilor Populare de Arte". La această importantă manifestare artistică au participat elevi ai unor Școli Populare din țară. Școlile participante au fost: Centrul de Cultură „Augustin Bena" Alba Iulia, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul Cultural Bucovina (Suceava) „Ion Irimescu", Școala Populară de Arte „Tudor Jarda" Cluj, Școala de Arte „Francisc Hubic" Oradea, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, Școla de Arte și Meserii „Ion Românu" Reșița, Școala de Arte Satu-Mare, Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș și Școala Populară de Arte Târgu-Mureș.

De menționat că organizatorul importantei manifestări culturale a fost Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică (CJCTEA), director manager Iulian Praja.

Înaintea începerii concursului, în holul Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul", director Barabasi Attila Csaba, unde a avut loc festivalul, a fost vernisată expoziția elevilor de la Școala Populară de Artă din Târgu-Mureș. După cuvântul viceprimarului Peti Andrei și a directorului manager Iulian Praja, despre această expoziție au vorbit profesoarele Lucia Călinescu și Maria Gliga, care au nominalizat elevii acestei școli care expun picturile, acuarelele, grafica etc.

În continuare, pe scena ansamblului, în prezentarea elevei Feliciana Roiban, au urcat în prima zi de festival soliștii de muzică populară și instrumentală. În final acești elevi au prezentat un scurt concert de muzică populară din repertoriul regretatului Petre Săbădeanu și Ionuț Fulea, ei fiind în număr de 19, soliști pregătiți de profesorul târgumureșean Adrian Deceanu.

Mai menționăm faptul că la acest festival au participat pentru prima dată solistele Delia Măgherușan (Bistrița-Năsăud), Daniela Cristina Todor, ca cea mai tânără solistă de muzica populară (Alba Iulia), Daniela Vultur, pentru prima dată la un festival (Târgu-Mureș), dar și două gemene din Bucovina eleve la Școala Populară „Ion Irimescu" din Suceava, Ioana și Iuliana Luță, care au fost însoțite de către profesorul cât Cristian Munteanu.

Atât profesorii, directorii cât și participanții elevi ai tuturor școlilor prezente au primit câte o diplomă din partea organizatorului.

În cea de a doua zi de festival a avut loc secțiunea de muzică ușoară și un moment teatral. Momentul teatral s-a numit „Five O' Clock", de Ion Luca Caragiale, iar soliștii de muzică ușoară, în număr de 14, au urcat pe scenă și și-au prezentat cele două piese muzicale.

De menționat că Taraful Școlii Populare de Arte din Târgu-Mureș a fost la înălțimea cerută atât de către soliști cât și de pretențiile acestora.

Lasă un comentariu