IORDANES

Distribuie pe:

În seara zilei de joi, 26 mai a.c., membrii și simpatizanții Societății Culturale „Maris Dava" s-au întâlnit la Clubul Armatei pentru a participa și în luna mai la activitatea pregatită de organizatori. În deschiderea lucrărilor, după intonarea Imnului de Stat al României și cel al societății, Ion Gîju, președintele societății, a subliniat că, pe parcursul secolelor, foarte mulți români și-au sacrificat viața pentru pământul patriei, în timp ce acum asistăm la un exod al populației, fiindcă foarte mulți vor să se stabilească în alte țări. Sigur că fenomenul este complex și poate fi explicat, dar nefiind subiectul propus spre dezbatere, s-a trecut tema propriu-zisă: cartea scrisă de Iordanes, în anul 551, despre istoria geților. O carte în care se spune lucrurilor pe nume despre istoria geților și care a fost intenționat neglijată până acum. Prezentarea cărții i-a revenit lui Constantin Atănăsoaie. Este vorba de „Getica" scrisă de Iordanes, apărută la Editura „Uranus" din București, în anul 2014, în cadrul colecției „marketing istoric", o carte „despre originea și faptele geților". Este o ediție critică bilingvă româno-latină, în traducere de David Popescu, studiu introductiv și ediție îngrijită de Gabriel Gheorghe. Prefața este scrisă de Dumitru Ioncică, coperta Victor Ilie, referenți științifici Mircea Chelaru și Timotei Ursu. Un destul de amplu spațiu este rezervat în carte pentru prefața editorului, studiului introductiv, anexe și bibliografie, cu versiune în limba engleză de Eugenia Ioncică.

Legat de tema în dezbatere, profesoara Dumitru Voicu a făcut prezentarea primei părți a filmului „Originea și faptele geto-dacilor" din ciclul „Adevăruri tulburătoare", film în care Daniel Roxin are o convorbire despre cartea lui Iordanes cu invitații săi, Dumitru Ioncică și Gabriel Gheorghe.

Spre finalul întâlnirii, în timpul discuțiilor interactive, Ioan Olteanu a propus organizarea unei excursii tematice, propunere ce a fost bine primită, iar Mircea Dorin Istrate a delectat auditoriul lecturând poezii din creația proprie. Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de Ilie Bologa.

 

Lasă un comentariu