Eminescu la Târgu-Mureș, 150

Distribuie pe:

După cum se știe, la 1 iunie 1866, Mihai Eminescu, „vizionar de 16 ani", a poposit la Târgu-Mureș, în drumul său de la Cernăuți la Blaj, de unde „a răsărit soarele românismului".

Pentru a marca acest eveniment, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, în parteneriat cu administrația locală, cu Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI, Liga Scriitorilor Mureș, Protopopiatul Ortodox Mureș, organizează o serie de acțiuni la Târgu-Mureș, Târnăveni și Blaj.

La Târgu-Mureș, astăzi, 1 iunie, ora 12,00, la fostul han „La calul alb", unde a poposit Eminescu și de unde a plecat împreună cu doi seminariști la Blaj, cu căruța, se va depune o jerbă de flori. La 12,30, la Biserica de lemn, din str. Mitropolit Andrei Șaguna, va avea loc o evocare a drumului lui Eminescu prin Târgu-Mureș, (Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan), vor fi susținute recitaluri din lirica eminesciană de către actori mureșeni, lecturi poetice ale unor autori mureșeni.

În continuare, se va depune o jerbă de flori și la statuia poetului din fața centrului Cultural „Mihai Eminescu".

Vor participa oficialități ale administrației locale, oameni de cultură.

Joi, un grup de scriitori mureșeni se va deplasa pe urmele lui Eminescu la Târnăveni și Blaj.

La Târnăveni, la ora 13.00, va avea loc o evocare la bustul poetului și un pelerinaj la crama la care a poposit în 2 iunie 1866.

La Blaj, la ora 17,00, va avea loc o întâlnire cu oameni de cultură, scriitori blăjeni și se va face un pelerinaj prin locurile pe unde a trecut Eminescu în perioada șederii sale în „Mica Romă".

Lasă un comentariu