Nu vă mâncați unii pe alții!

Distribuie pe:

Simțind că i se apropie sfârșitul, un tată voi, ca înainte de a pleca din lumea aceasta, să dea fiilor săi un sfat, prin care să le arate cum trebue să trăiască în viață. Pentru acest scop, porunci să i se aducă un snop de nuiele. Când fu snopul adus, chemă la sine pe cei trei fii ai săi și, începând cu cel mai mare și sfârșind cu cel mai mic, le dădu snopul ca să-l rupă. Toți încercară, dar niciunul nu putu rupe nici măcar o nuia din el. Atunci tatăl porunci ca să fie snopul dezlegat și luând dintr-însul nuia după nuia, le rupse pe toate. Copiii săi văzând aceasta îi replicară că, astfel și ei ar fi putut rupe nuielile, dar tatăl lor le-a cerut să le rupă atunci când ele erau legate în snop. La aceasta tatăl răspunse:

- Este foarte adevărat că oricare din voi ar fi putut rupe nuielile când nu mai erau legate în snop, dar tocmai prin aceasta eu am vroit ca să vă dau o pildă. Luați seama în viață! Eu sunt aproape de moarte, iar voi rămâneți în viață. Dacă veți trăi uniți prin dragostea frățească și vă veți sprijini reciproc în necazuri, să știți că veți fi fericiți și nici cel mai tare dușman al vostru nu vă va putea face niciun rău. Dacă însă, va intra discordia între voi și se va stinge din inimile voastre flacăra dragostei frățești, veți fi nimiciți și veți pieri - în dezbinări - așa precum au pierit aceste nuiele când n-au mai fost unite în snop.

Din acest exemplu vedem că acel părinte, gândindu-se la fericirea copiilor săi, le dă sfatul ca să trăiască în dragoste frățească și să se sprijine unul pe altul, în nevoi. La fel, Mântuitorul Hristos, gândindu-se la fericirea fiilor săi, la noi oamenii, ne dă mai mult decât un sfat, ne dă poruncă în acest sens, atunci când zice: „Să vă iubiți unul pe altul, cum v-am iubit și eu pe voi" (In. 15, 12).

Din volumul „DURERI NESPOVEDITE", apărut la Editura „Vatra Veche", Târgu-Mureș

Lasă un comentariu