Duminică, 5 iunie 2016 - Ne așteaptă un vot pentru istorie

Distribuie pe:

Peste trei zile, prin aportul de duminică, 5 iunie, 2016, al târgumureșenilor chemați la urne, se va decide soarta celui care va ocupa fotoliul de primar al municipiului Târgu-Mureș pe perioada 2016-2020. Deși pe listele de vot sunt înscriși șase candidați, cinci de la partidele românești și unul de la maghiari, dintre aceștia doar doi contează. Candidatul unic al tuturor partidelor maghiare - Soos Zoltan și actualul primar, dr. Dorin Florea. Așa cum am mai subliniat și cu alte prilejuri, într-o confruntare directă dintre cei doi, Dorin Florea ar fi avut un categoric câștig de cauză, dacă n-ar trebui să facă față la încă patru candidați români la primărie: din partea PSD (Sergiu Papuc), ALDE (Ionela Ciotlăuș), Partidul Mișcarea Populară a lui Traian Băsescu (Nicolae Matei) și Partidul Oamenilor Liberi (Dan Mașca). Ca urmare, situația lui Dorin Florea se complică foarte mult, pentru că toți ceilalți candidați enumerați se alimentează din același bazin electoral cu Dorin Florea, căruia îi diminuează substanțial șansele. Situația este cu atât mai gravă cu cât, față de anul de foc 2000, alegerile se desfășoară într-un singur tur de scrutin, iar noul primar nu va mai trebui să câștige 50 la sută plus unu din voturile alegătorilor, ci cât va da Domnul. În acest context, orice candidat poate deveni primar cu 15-20-30 procente, cu condiția să aibă cu un vot în plus față de cei de dinaintea lui. În atare situație cel mai avantajat va fi candidatul maghiarilor Soos Zoltan. Așadar, riscul votului într-un singur tur, pe care îl vom exercita, duminică, 5 iunie 2016, este enorm. Pentru că orice vot dat de români în favoarea celor patru candidați amintiți înseamnă un vot în minus pentru Dorin Florea, dar un vot în plus pentru Soos Zoltan, care pe culoarul său etnic se mișcă în voie, fără niciun concurent. Astfel, el va aduna voturi cu ghiotura nu numai de la propriii conaționali, ci, în mod indirect, și de la românii care-i votează pe ceilalți patru.

Și, pentru că sunt destui români, care, din motive de orgoliu, vor pune mai presus interesul personal, decât cel general, aducând prin aceasta grave prejudicii propriei nații, lucrul acesta se va întâmpla. Amintim că în anul 2000, cifra celor care în primul tur de scrutin au votat pe ceilalți candidați români înscriși în cursa electorală pentru primăria Târgu-Mureș a fost de peste 12.000, situație care, dacă s-ar repeta, ar fi dezastruoasă pentru destinul nostru românesc. Aici nu este vorba doar de reputația sau soarta lui Dorin Florea, care, oricum va rămâne în istoria acestor meleaguri, și chiar a României, ca primul primar ales pe cale democratică la Primăria Târgu-Mureș, și care a lăsat ceva în urma sa, ci de a noastră, a românilor mureșeni, cu impact asupra viitorului nostru și al țării. Se știe foarte clar că din momentul în care Primăria municipiului Târgu-Mureș va ajunge pe mâna iredentiștilor, în frunte cu Tokes Laszlo, Izsak Balazs etc., și Soos Zoltan este exponentul acestora, lupta pentru transformarea Târgu-Mureșului în capitală a mult visatului Ținut secuiesc va reîncepe puternic, municipiul reședință de județ redevenind astfel un adevărat teatru de luptă interetnică, ca în perioada de început a anilor 1990.

O altă problemă deosebit de importantă, a cărei soluționare depinde de modul cum ne vom prezenta la vot și cum vom vota în duminica din 5 iulie este cea a demnității noastre de români, din care în cazul unui eșec, pe care noi ni l-am produce, se va alege tot praful. Aceasta ar însemna o decădere adâncă în negura istoriei a marilor noastre insuccese, ce ne va atrage oprobriul întregii țări. Se știe că peste doi ani, în 2018, întreaga suflare românească va sărbători o sută de ani de la înfăptuirea României Mari, eveniment care, prin efortul și prinosul de jertfă al înaintașilor noștri, a dus la reîntregirea țării. Este de departe cel mai măreț eveniment din istoria multimilenară a neamului nostru, de la Burebista și Decebal încoace. Iar, dintre toate provinciile revenite la patria mamă, Transilvania constituie comoara cea mai de preț, cum spunea marele Nicolae Titulescu, „inima României, fără de care aceasta nu poate exista". La Alba Iulia, cu acest prilej, vor fi organizate festivități de amploare, se vor face scenarii de aduceri aminte. Vor fi rememorate istoricele evenimente, și cu siguranță se va aminti și de contribuția mureșenilor acelor vremuri la înfăptuirea Marii Uniri. Oare cum ne vom simți noi, românii târgumureșeni, care, în situația unui eșec la alegerile din 5 iunie, vom avea, de acest eveniment, un primar maghiar, și nu orice fel de primar, ci un iredentist, care de la bun început și-a pus, ca principal obiectiv, epurarea etnică, adică „eliberarea orașului de români". Pentru că, să fim bine înțeleși, sloganurile atât de jignitoare la adresa românilor utilizate în decursul celor trei marșuri ale secuilor, folosite de manifestanți de 10 martie la Târgu-Mureș, au și ele tâlcul și dinamica lor. Adică, după „Ținutul secuiesc nu e România !", „Voi dormiți în patul nostru!", Plecați acasă, opincarilor !", ce altă poruncă putea să urmeze, dacă românii nu pricep, decât „Să eliberăm orașul !": Acestea sunt adevăratele gânduri ale domnului Soós Zóltan și ale complicilor săi, pe care abia așteaptă să le aplice în viitorii patru ani și mai departe, ca o adevărată replică după o sută de ani de la Marea noastră Unire.

Într-o astfel de situație se pune, evident, problema: ce-i de făcut?

Nimic deosebit, decât toată suflarea târgumureșeană să iasă la vot, pe 5 iunie, și să voteze un singur candidat, pe dr. Dorin Florea. Dacă vrem liniște și stabilitate, și să fim stăpâni la noi acasă, altă soluție nu avem. Acum, cu votul într-un singur tur de scrutin, o adevărată batjocură a PSD și a justiției la adresa democrației, suntem obligați la o mobilizare fără precedent, pentru a nu risca nimic. Rememorând evenimentele de acum aproape o sută de ani, de la 1 Decembrie 1918, mă gândesc ce eforturi extraordinare au făcut românii ardeleni: bunicii și străbunicii noștri, inclusiv mureșenii, care învingând vicisitudinile iernii: gerul și zăpada, neținând cont de greutățile în deplasare: pe jos, cu care și căruțe, străbătând zeci și sute de km, au făcut tot posibilul să ajungă la Alba Iulia, pentru a spune cu glas tare doleanțele întregii suflări românești, de a se uni cu Țara. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă noi, târgumureșenii, de azi, vom fi capabili ca, pe 5 iunie, să ne răpim din comoditatea noastră măcar un sfert sau o jumătate de oră, pentru a ne deplasa la secțiile de votare și a consolida, prin vot, ceea ce înaintașii noștri au înfăptuit, și a pune pe mai departe temelie solidă statalității românești, amenințată de destructurări de tot felul? Ziua de 5 iunie 2016 constituie o adevărată piatră de hotar pentru destinul românesc al municipiului Târgu-Mureș, al întregului județ.

Să sperăm că, peste alți patru ani, lucrurile se vor îndrepta, și despre alegerile de la Târgu-Mureș vom vorbi în alți termeni, mai degajat. Poate în acest interval liderii minorității maghiare vor învăța și ei lecția democrației, renunțând la votul etnic, lăsând astfel, și maghiarilor, libertatea de a se exprima conform propriei lor voințe. Abia atunci când vor accepta și ei regulile jocului democratic putem spune că sunt îndreptățiți și pregătiți pentru a lua conducerea Primăriei Târgu-Mureș. Sperăm că alături de cele două personalități ale medicinei mureșene, șefii de clinică : prof. univ. dr. Benedek Istvan și prof. univ. dr. Benedek Imre, maghiarii târgumureșeni vor înțelege dificila situație în care ne aflăm cu toții, dând curs îndemnului la unitate, pentru ca municipiul Târgu-Mureș să nu mai fie pe de-o parte „al românilor", iar pe de altă parte „al maghiarilor", ci împreună să formăm o comunitate solidă, o unitate în diversitate, al cărei scop să fie prosperitatea orașului și buna conviețuire. Un înțelept proverb ne povățuiește: „Să nu dăm pasărea din mână pe cea de pe gard"! Să procedăm astfel, duminică, 5 iunie, alegându-l cu toții, pe actualul primar, dr. Dorin Florea.

Lasă un comentariu