„Cugetări Filocalice"

Distribuie pe:

„Cel ce se iubește pe sine nu poate iubi pe Dumnezeu. Dar cel ce nu se iubește pe sine, din pricina bogăției covârșitoare a bogăției de Dumnezeu, îl iubește pe Dumnezeu, fiindcă unul ca acesta nu caută niciodată slava sa, ci pe a lui Dumnezeu. Căci cel ce se iubește pe sine caută slava sa. Iar CEL CE IUBEȘTE PE DUMNEZEU IUBEȘTE SLAVA CELUI CE L-A FĂCUT PE EL. Fiindcă e propriu sufletului simțitor și iubitor de Dumnezeu să caute pe de o parte pururea slava lui Dumnezeu în toate poruncile pe care le împlinește, iar pe de alta să se desfăteze întru smerenia sa. Căci lui Dumnezeu I se cuvine slavă, pentru măreția Lui, iar omului smerenie, ca prin ea să ajungem să fim ai lui Dumnezeu".

Sfântul Diadoch al Foticeei,

„Filocalia" vol. 1, ediția II, pag. 338

***

„CREDINȚA FĂRĂ FAPTĂ ȘI FAPTA FĂRĂ CREDINȚĂ vor fi lepădate. Căci credinciosul trebuie să-și arate credința, aducând Domnului faptele cele bune. Pentru că nici părintele nostru Avraam nu i s-ar fi socotit credința spre dreptate, dacă nu ar fi adus pe fiul său ca rod al ei. CEL CE IUBEȘTE PE DUMNEZEU acela crede totodată cu adevărat și săvârșește faptele bune ale credinței cu multă evlavie. Iar cel ce numai crede și nu este în dragoste nu are nici credința însăși, pe care crede că o are. Căci crede cu o minte ușuratică ce nu lucrează sub greutatea plină de slavă a dragostei. Drept aceea, CREDINȚA LUCRĂTOARE PRIN DRAGOSTE ESTE MARELE IZVOR AL VIRTUȚILOR".

Ibidem pag. 342

***

„VIRTUTEA ASCULTĂRII DE DUMNEZEU este bunul cel dintâi în toate virtuțile începătoare, fiindcă nimicește părerea de sine și naște în noi SMERITA CUGETARE. De aceea, celor ce stăruiesc în ea cu bucurie li se face intrare și ușă spre dragostea lui Hristos. Pe aceasta nesocotind-o Adam, s-a rostogolit în adâncul iadului; și pe aceasta iubind-o Mântuitorul, în scopul mântuirii, a ascultat până la cruce și moarte pe Părintele Său. Iar făcând aceasta, nu s-a aflat întru nimic mai prejos de măreția Sa. Căci, stingând vina neascultării omenești prin ascultarea Sa, a adus iarăși la viața fericită și veșnică pe cei ce viețuiesc în ascultare".

Ibidem pag. 351

P.S. De la părintele ARSENIE BOCA (Sfântul Nesfințit al Ardealului) citire: „CINE ARE MINTE SĂ IA AMINTE".

„COMORI FILOCALICE" vol. II

Lasă un comentariu