DE CE SE TEM ROMÂNII DE CANCER!

Distribuie pe:

Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) și compania specializată în studii de piață IMAS (Institutul de Marketing și Sondaj) au realizat prima cercetare sociologică, reprezentativă la nivel național, privind relația dintre români și cancer.

Rezultatele studiului indică faptul că un român din 4 are o experiență cu cancerul, iar 5,2% afirmă că au fost diagnosticați cu o formă de cancer, ceea ce corespunde unui număr total de aproximativ 840.000 de persoane. 21,1% au (au avut) un membru al familiei (soțul, soția, fiul, fiica, mama, tata) diagnosticat cu cancer la un moment dat, ceea ce corespunde unui număr total de 3,34 milioane de români. În ceea ce privește percepția asupra bolii, 45% dintre cei care au răspuns consideră că diagnosticul de cancer duce întotdeauna la deces.

Principala temere legată de cancer este că nu poate fi vindecat (26,6%), la care se adaugă lipsa tratamentelor eficiente (7,4%), indisponibilitatea tratamentelor în România (7,1), lipsa banilor necesari pentru tratamente (5,8), plus teama de boala în sine, cu tot ceea ce presupune ea (7,6%).

„Dacă, în urmă cu 30 de ani, diagnosticul de cancer era sinonim cu sfârșitul iminent, acum lucrurile s-au schimbat esențial. Multe forme de cancer sunt acum boli cronice, precum diabetul zaharat sau poliartrita reumatoidă.

În ciuda acestui progres remarcabil din punct de vedere științific, românii încă asociază într-o proporție considerabilă diagnosticul de cancer cu iminența decesului, pe fondul unui acces redus la mijloacele moderne de prevenție, screening, diagnostic și tratament, dar și pe fondul unui nivel redus de informare asupra evoluțiilor spectaculoase din domeniul oncologiei, din ultimele decenii.

65% dintre români, indiferent dacă au fost sau nu diagnosticați cu cancer, consideră că statul român nu asigură un tratament corespunzător pentru pacienții cu cancer. În același timp, 75% dintre români consideră că durează prea mult ca un medicament nou descoperit să ajungă la pacienții din România. Peste 20% dintre ei au avut cel puțin un membru din familia restrânsă diagnosticat cu cancer, arată studiul menționat.

În schimb, 66% dintre români afirmă că au încredere mare și foarte mare în doctori, iar 9 din 10 pacienți cu cancer se declară mulțumiți de medicul oncolog curant", se arată în studiul efectuat în perioada 1 - 20 aprilie 2016, adică înainte de criza dezinfectanților diluați din spitate., 

 

Lasă un comentariu