După o suită de privatizări păguboase… La străini, bunăstare, la români, „găuri negre" prin buzunare!

Distribuie pe:

În perioada când s-au privatizat marile unități economice românești, cei care au recurs la această acțiune (nimeni alții decât guvernanții și politicienii, de ieri și de azi!) invocau fie faptul că „statul este un manager prost" (ceea ce ar putea fi adevărat!), fie, mai ales, că respectivele societăți comerciale de stat sunt „găuri negre" în economie. Adică, vezi Doamne, o povară pentru „buzunarele" românilor.

… Dar, ca un făcut, după privatizarea acestora (unele, vândute „pe nimica", dar pe comisioane grase!), dintr-o dată, au devenit… profitabile. Astfel, conform unui clasament realizat de firma de cercetarea economică Crossover Research, citată de Mediafax - Petrom ocupă locul zece într-un top al primelor 1.000 de companii, din zece noi state ale Uniunii Europene, plus Croația, în funcție de venituri. În clasament sunt incluse 43 de companii românești, cu venituri cumulate de 27,494 miliarde de euro. Venitul mediu al unei companii din România (a celor care produceau „găuri negre") este de 639 de milioane de euro. Dar dintre cele 43 de companii românești, 9 au venituri de peste un miliard de euro, 7 au venituri între 500 de milioane de euro și un miliard de euro, 11, de 250-500 de milioane de euro și alte 16 de sub 250 de milioane de euro. Arcelor Mittal Galați se afla, la un moment dat, pe poziția 49 în clasament, iar Electrica pe locul 52.

Așadar, la străini, bunăstare, la români, „găuri negre" prin buzunare!

Cât despre vânzătorii lor (guvernanții și politicienii, implicați în tranzacționarea lor) s-au ales, bine mersi, cu conturi grase în bănci (fie ele din țară, fie, chiar, din afară!). Deocamdată, căci, de la o vreme, procurorii (organele judiciare, în general) sunt pe urmele lor și au (cam) băgat spaima în rândul celor care au „confundat" averea țării - la care au contribuit milioane de români! - cu propriile buzunare!

P.S. În România - unde șmecheria-i soră bună cu hoția, unii mai cred că cine „trage" cu ochiul, mișcă urechea, nu mai are „treabă" cu legea! Ei, iată, că nu-i chiar așa!

Lasă un comentariu