Cinci ani pauză pentru administratorii şi directorii de la stat neperformanţi!

Distribuie pe:

Începând de azi, 4 iunie 2016, administratorii şi directorii companiilor de stat nu vor mai avea dreptul să candideze timp de cinci ani pentru o funcţie similară, în alt consiliu de administraţie, în cazul în care revocarea lor se va produce din cauza rezultatelor slabe obţinute.

Măsura este prevăzută în Legea nr. 111/2016 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, apărută în Monitorul Oficial nr. 415, din 1 iunie, care intră în vigoare în 4 iunie 2016.

Evaluarea activităţii administratorilor şi directorilor companiilor de stat se va realiza în fiecare an de către adunarea generală a acţionarilor, care va putea apela la ajutorul unor experţi. Această verificare va viza atât execuţia efectivă a contractului de mandat, cât şi a planului de administrare.

Administratorii şi directorii vor putea să fie revocaţi de către adunarea generală a acţionarilor numai în condiţiile stabilite în contractul de mandat, altfel aceştia pot cere să le fie plătite daune-interese.

Totodată, noul act normativ reduce de la cinci la trei numărul de mandate pe care o persoană fizică le poate exercita concomitent ca administrator şi (sau) membru al unui consiliu de supraveghere în societăţi sau întreprinderi publice din România.

Lasă un comentariu