ANTIBIOTICELE FAC MAI MULT RĂU DECÂT BINE?

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă de la Centrului Memorial pentru Cancer New-York şi cei de la Centrul de Medicină Moleculară Max-Delbrueck din Berlin, citaţi de descopera.ro, prezintă, în urma unor studii, noi informaţii despre efectele negative ale antibioticelor, printre care se numără afectarea sistemului imunitar şi probleme ale memoriei cauzate de incapacitatea de dezvoltare a celulelor nervoase (neuronii). Ei susţin că antibioticele ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor, dar ar putea face mai mult rău decât bine dacă nu sunt utilizate corespunzător.

Studiul american a inclus 857 de pacienţi care au fost supuşi unor transferuri de celule stem hematopoietice (tratament folosit mai ales în cazul cancerului de sânge, când antibioticele sunt prescrise pentru a preveni infecţiile asociate cu transplantul).

Au fost testate 12 tipuri de antibiotice şi s-a demonstrat că două dintre combinaţiile administrate pacienţilor (piperacilină şi tazobactam şi imipenem şi cilastatin) au crescut semnificativ riscul de dezvoltare a unei infecţii grave - boala grefă contra gazdă. În momentul în care este afectat microbiomul, are de suferit şi sistemul imunitar.

Al doilea studiu, cel al cercetătorilor germani, a analizat efectele negative ale antibioticelor cu spectru larg (cele care distrug diferite tipuri de microbi). Acestea au produs o încetinire a dezvoltării neuronale la nivelul hipocampului (zonă a creierului implicată în stocarea amintirilor şi controlul sistemului nervos). Cobaii cărora le-au fost administrate antibiotice cu spectru larg au avut rezultate slabe la teste de memorie, dar şi mai puţine monocite (celule albe care luptă împotriva infecţiilor şi viruşilor). În momentul în care tratamentul cu antibiotice a fost oprit, activitatea lor neuronală a revenit la normal.

Totuşi, oamenii de ştiinţă afirmă că mai sunt necesare studii aprofundate pentru a descoperi modul de acţiune al antibioticelor şi recomandă ca administrarea acestora să fie făcută doar la recomandarea medicului şi pentru o perioadă de timp scurtă, pentru a nu afecta sănătatea întregului organism. 

Lasă un comentariu