Cea mai slabă prezenţă la vot!

Distribuie pe:

Duminică, 5 iunie, peste opt milioane de români (48,27% - în mediul rural, 38,8% - în mediul urban) s-au îndreptat spre secţiile de votare, pentru alegerea primarilor, a consilierilor în consiliile judeţene şi locale.

Capitala României, Bucureşti, a devenit, pentru prima oară din 1990 încoace, roşie! Adică, PSD a învins, categoric, având acum primar general, tot pentru prima oară în istorie, o femeie, Gabriela Firea, învingător fiind partidul lui Liviu Dragnea (şi în cinci din cele şase sectoare!). Aşa se face că PNL a fost îngenuncheat, cu cel mai slab scor obţinut vreodată, într-un Bucureşti al absenteismului, cu o prezenţă la vot de doar 33,3%.

Într-un fel, este vorba, în privinţa rezultatelor la alegerea primarului general şi a primarilor de sectoare, de un vot istoric! Într-un fel, victoria PSD în Capitală, într-un singur tur de scrutin, este considerată, de o parte din români, dar şi de unii analişti politici, drept „o veste proastă".

Mulţi comentatori politici consideră, aşa cum precizam, că acesta-i „votul unui singur tur de scrutin", iar firesc ar fi fost ca alegerile să aibă şi un al doilea tur. În această situaţie, în multe privinţe a fost un dezastru! Oare dacă ar fi existat cele două tururi de scrutin, Gabriela Firea şi PSD ar fi învins în Bucureşti? Oare rezultatele n-ar fi fost altele? Vinovaţi pentru acest singur tur se fac, fiecare în parte, PSD, PNL, Guvernul Cioloş şi, bineînţeles, şi preşedintele României - Klaus Iohannis.

Eşecul suferit de PNL parcă nu-i o surpriză. Sigur, în zilele care urmează, acolo vor avea loc „mişcări tectonice" de partid, iar „perdanţilor de serviciu", care au căzut la examen, în frunte cu domnul Cătălin Predoiu, li se va cere socoteală. Schimbările la vârful PNL sunt necesare. Acolo trebuie dorită reforma. Ciudat! PNL, cu un eşec răsunător la Bucureşti, a învins, având primari în mari capitale de judeţ, mai ales din Ardeal. La Cluj-Napoca, Emil Boc „şi-a spulberat adversarii", obţinând 69% din voturi. Rezultate demne de remarcat au fost obţinute şi la Timişoara, Alba Iulia, Oradea, în alte municipii şi oraşe ale ţării.

Potrivit comunicatului BEC, rezultatele parţiale, la nivel naţional, luni, 6 iunie, ora 17, pentru primării arătau astfel: PSD - 44,52%, PNL - 34,6%, ALDE - 4,92%, UDMR - 4,87% PMP - 3,04%. PSD a obţinut 997 de mandate, PNL - 631, UDMR - 119, ALDE - 37. La consiliile judeţene: PSD - 39,15%, PNL - 32,79%, ALDE - 5,6%, UDMR - 5,24%, PMP - 4,03%.

Întrebarea e: oare câţi primari, consilieri judeţeni, consilieri locali, la nivelul ţării, sunt noi?

Având în vedere o prezenţă la vot mai slabă ca niciodată, mulţi români consideră că este mare nevoie, ca în alte ţări europene, de o lege pentru o prezenţă obligatorie la vot!

Lasă un comentariu