Plata contribuţiei la sănătate de către persoanele fără venituri

Distribuie pe:

Potrivit noilor prevederi legale, persoanele fizice care nu realizează venituri sau nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii (CASS) şi nici nu sunt coasigurate prin intermediul altei persoane beneficiază de o procedură opţională pentru plata CASS.

Persoanele care fac parte din această categorie pot opta între: 1. plata contribuţiei de sănătate de 5,5%, lunar, prin depunerea declaraţiei de asigurare, contribuţia raportându-se la salariul minim pe economie valabil în luna respectivă; 2. plata la momentul în care se utilizează serviciile de sănătate publică (spitalizare), contribuţia de 5,5% calculându-se, în acest caz, la o bază de referinţă reprezentând 7 salarii minime brute.

Sediul materiei este Legea nr. 112/2016, care a intrat în vigoare la 2 iunie.

Concediul, indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie pentru creşterea copiilor

Persoanele care, în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri impozabile, precum şi cele care câştigă bani din silvicultură şi piscicultură vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară, se prevede în Legea nr. 66/2016, care va intra în vigoare la 1 iulie. Astfel, conform noilor reglementări, părinţii vor beneficia de o durată unică a concediului de creştere. Indemnizaţia nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară, ceea ce înseamnă că din data de 1 iulie, indemnizaţia va avea un cuantum minim de 1.062,5 lei.

Noua lege mai prevede că părinţii care vor reveni în câmpul muncii cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani vor primi lunar un stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă aferentă concediului, adică suma de minimum 531,12 de lei. Acest stimulent se acordă până când copilul împlineşte trei ani.

Este important de menţionat faptul că, pentru persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei se face din oficiu, în baza documentelor folosite la acordarea acestui drept, fără a fi nevoie de prezentarea unor documente justificative noi.

Instruire gratuită pe teme de administraţie publică

Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională pune la dispoziţia tuturor funcţionarilor platforma „eAcademie pentru funcţionarii din administraţia publică", aceştia având acces la instruire gratuită online pe teme din domeniul guvernării electronice, se arată într-un comunicat dat publicităţii de ministerul condus de Marius Raul Bostan. Ministrul consideră că măsura este una extrem de importantă, ducând la îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice asumată în Programul de Guvernare, şi este corelată „cu disponibilitatea serviciilor furnizate sub formă electronică şi cu încrederea mediului de afaceri sau a cetăţenilor în aceste servicii". Totodată, efortul ministerului este de a utiliza resurse în care investiţiile sunt deja încheiate şi nu sunt folosite la întregul lor potenţial, se mai arată în documentul citat.

Lasă un comentariu