Cartea - Onufrie Vinţeler - o viaţă de om în slujba literelor

Distribuie pe:

Avem bucuria lecturării unei cărţi deosebite, O VIAŢĂ DE OM ÎN SLUJBA LITERELOR In Honorem Magistri Onufrie Vinţeler - 85 de ani, lucrare coordonată de Diana Tetean şi apărută la Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2015. Acest volum este dedicat profesorului universitar doctor Onufrie Vinţeler, cu prilejul împlinirii de către cărturarul clujean, a respectabilei vârste de 85 de ani. Această carte cuprinde aspecte din viaţa şi activitatea distinsului profesor clujean Onufrie Vinţeler, sunt cuprinse, de asemenea, gânduri despre domnia sa, sunt publicate şi studii şi articole pe diferite teme. Au colaborat la acest volum o serie de ilustre personalităţi ale culturii, oameni care îl cunosc şi colaborează cu profesorul clujean.

Domnul profesor universitar doctor Onufrie Vinţeler a împlinit vârsta de 85 de ani de viaţă, vârstă frumoasă de maturitate şi înţelepciune, împodobită cu atâtea realizări, de la înălţimea cărora poate privi cu deplină bucurie spre anii cei mulţi în care a trudit cu maximă osârdie în ogorul culturii române. Cu siguranţă, domnul Vinţeler se înscrie, fără îndoială şi pe bună dreptate, în galeria marilor oameni de cultură ai neamului nostru românesc pentru profundul profesionalism al domniei sale precum şi pentru seriozitatea pe care a arătat-o în tot ceea ce a întreprins dânsul.

Numele lui va rămâne legat de marile realizări ale domniei sale pe tărâm cultural, realizări care sunt multe şi importante. Personalitate reprezentativă, domnul profesor universitar doctor Onufrie Vinţeler se integrează în constelaţia culturii române prin formaţia sa de filolog de mare prestigiu. Slujind această frumoasă ramură a culturii române, domnia sa slujeşte pe deplin neamul românesc şi fortifică fiinţa noastră naţională. Putem afirma, fără teamă de a greşi, că domnia sa este perceput în istoria patriei ca un militant de seamă, care prin realizările sale culturale a contribuit din plin la ridicarea conştiinţei naţionale şi la păstrarea nealterată a credinţei străbune.

Domnul profesor Onufrie Vinţeler este un titan al culturii române, un apostol al învăţământului clujean şi românesc, în general. Domnia sa se distinge ca un cărturar de marcă al poporului nostru românesc. Opera domniei sale este una impresionantă: autor a peste 50 de cărţi de mare valoare, a peste 500 de lucrări ştiinţifice publicate în diferite volume, a susţinut peste 500 de comunicări ştiinţifice la diferite manifestări academice desfăşurate în ţară şi străinătate.

Lucrările şi studiile sale au un conţinut adânc şi bogat, fiind expuse într-un stil clar şi concentrat, ceea ce constituie o expresie fidelă a sufletului său dăruit integral cugetării filologice. Opera distinsului cărturar Onufrie Vinţeler - o oglindă fidelă a personalităţii sale, a vastelor sale cunoştinţe şi preocupări - aduce nu numai o valoroasă contribuţie domeniului filologiei, ci în acelaşi timp poate fi considerată deschizătoare de drumuri pentru studii de mai târziu. Sunt convins că domnul profesor Onufrie Vinţeler, prin viaţa şi activitatea sa, este şi rămâne şi pe viitor un model mereu prezent şi viu, cu adevărat vrednic de urmat, nu numai pentru cei apropiaţi ci şi pentru toţi cei care îl cunosc, îl iubesc şi îl preţuiesc. Pentru noi toţi este şi rămâne un apostol al neamului românesc, un dascăl de mare prestigiu, un titan al culturii române, o figură înălţătoare şi impunătoare, care va radia permanent lumină şi căldură. 

Lasă un comentariu