Mai puţine restricţii pentru fumători!

Primul pas spre modificarea Legii antifumat a fost făcut în şedinţa de marţi a Camerei Superioare a Parlamentului, când 74 de senatori au votat pentru redefinirea spaţiilor în care este permis să se fumeze.

Potrivit amendamentului propus de Comisia de sănătate şi adoptat de Senat, spaţiul public închis a fost rededefinit astfel: „Prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă". Reamintim că, deocamdată, Legea antifumat aflată în vigoare consideră spaţiu închis inclusiv cel format din... doi pereţi şi un acoperiş.

În plus, senatorii au aprobat ca fumatul să fie permis şi în incinte, şi anume: „Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop".

De asemenea, fumatul va fi permis în spitalele de psihiatrie, pacienţilor urmând să li se amenajeze spaţii speciale.

Totuşi, până ca modificările adoptate de Senat să intre în vigoare mai este un drum lung. Mai întâi, acestea trebuie adoptate şi de Camera Deputaţilor (for decizional), să fie promulgate de preşedintele ţării şi publicate în Monitorul Oficial. 

Lasă un comentariu