ARON PUMNUL (1818-1866)

Distribuie pe:

În organizarea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Târgu-Mureş, şi a Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, miercuri, 8 iunie 2016, la Casa Iancului, a avut loc manifestarea „Aron Pumnul (1818-1866), revoluţionar, lingvist, pedagog, gazetar", dedicată lui Aron Pumnul cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Pentru început, aşa cum se obişnuieşte, s-au intonat Imnul Naţional şi Marşul lui Iancu, după care preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Târgu-Mureş, Ioan Berţa, a precizat: „Începem să facem o reparaţie morală pentru marele revoluţionar, în primul rând, om de şcoală, Aron Pumnul".

Pentru a prezenta evocarea cu titlul de mai sus, organizatorii au apelat la un om de cultură care ştie mai multe despre această importantă personalitate românească: profesorul Alexandru Ciubîcă, de la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş. De menţionat că profesorul Alexandru Ciubîcă şi-a structurat evocarea în două părţi. Prima parte s-a ocupat de personalitatea marelui om revoluţionar, iar în cea de a doua parte s-a ocupat de opera acestui personaj, foarte puţin cunoscut. Evocarea despre Aron Pumnul a fost una extrem de cuprinzătoare, trezind curiozitatea celor prezenţi.

Prezent la această importantă evocare, scriitorul şi publicistul Lazăr Lădariu, redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber", şi preşedinte al Despărţământului Central Judeţean Mureş al ASTREI, vorbind despre personalitatea lui Aron Pumnul, a concluzionat: „O mare personalitate a românilor, profesor, figură emblematică în Revoluţia din Transilvania din 1848, istoric, istoric literar..., un mare iubitor de limbă...".

A urmat audiţia câtorva cântece interpretate de regretatul cântăreţ Iurie Sadovnic-Ohreianu, pe care le-a adus profesorul Alexandru Ciubîcă, muzică patriotică pe versurile lui Grigore Vieru şi ale altor poeţi basarabeni.

Evocarea s-a încheiat cu poeziile „Învăţătoarea", dedicată zilei de 5 iunie, Ziua Învăţătorului, „Îmbărbătare", dedicată zilei de 9 Mai, Ziua Eroilor, prezentate de poetul Mircea Dorin Istrate, preşedintele Ligii Scriitorilor, Filiala Tâgu-Mureş.

Lasă un comentariu