Amintiri, amintiri - NOSTALGIILE ELECTORALE ALE UNUI OCTOGENAR

Distribuie pe:

Prin anii 1970, înaintea unor alegeri, aniversam ziua de naştere a uni coleg. Adunasem ceva ce se găsea pe la Alimentara (aflată în subordinea institutului nostru, cu un gestionar drăguţ, care mai punea pentru noi câte ceva pe sub tejghea). Printre picăturile de tărie şi printre gustări, am început să ne gândim la viaţa noastră. Din senin, unul dintre colegii mai vârstnici şi cam pesimist ne spune: „Mai avem ceva ani de trăit şi vine anul 2000, ăla în care, după cum a prezis Nostradamus şi alţi vizionari, va fi sfârşitul vieţii pe pământ". Unii încep să calculeze câţi ani vor avea pe atunci, dar eu, mai neîncrezător, le-am zis să lăsăm baltă discuţiile şi să ne gândim pe cine alegem, că se apropie electoralele. Pe atunci, era simplu cu votarea: pe buletine, erau trecuţi cei de sus, de la partid şi de la sfaturile populare.

Şi… a trecut anul 2000, pământul nu a „crăpat", iar noi, colegii, eram tot cam aceiaşi, dar mai bătrâni. Din 1970 până acum, s-au produs multe evenimente care ne-au marcat: inundaţii catastrofale, marele cutremur, Revoluţia (sau ce o fi fost) din 1989, când am trecut la o viaţă mai democratică (după cum speram noi, dar nu a fost chiar aşa). Din patru în patru ani şi chiar mai des, am tot trecut prin electorale de toate felurile, încât mă uit la umilul meu buletin de identitate, cu termen de valabilitate până la sfârşitul vieţii. I s-a mai adăugat o rubrică, aceea a codului numeric personal (CNP), dar şi zeci de ştampile cu „votat".

Acum, sunt un veteran octogenar, pensionar amărât după o viaţă muncită pentru o Românie puternic industrializată, care este acum aproape distrusă. Mai discut cu „nordiştii" mei din Aleea Carpaţi, care au fost, ca şi mine, membri într-un singur partid - PUNR, pe care l-au distrus nişte nevrednici de lideri (îmi păstrez părerea şi astăzi), care nu au dat socoteală şi nu o vor mai da vreodată.

Despre cei care au trecut la Dumnezeu, doar amintirea lor veşnică, iar celor care au trecut la alte partide, după funcţii şi ciolan, să le fie de bine, acolo, pe unde fac politică (Parlament, Guvern, primării, consilii judeţene şi locale) şi de unde ne privesc cu făţişă lipsă de onoare. Să le fie de bine şi la vară cald!

Cât despre votul recent, mă gândesc că nu mai ştiu pe care pun ştampila, am mai greşit şi la alegeri, şi la referendumuri.

Lasă un comentariu