La Sărmaşu - Hristos s-a înălţat! Slavă Eroilor Neamului!

Distribuie pe:

Joi, 9 iunie, a fost o zi deosebită pentru locuitorii din Sărmaşu, care i-au comemorat pe Eroii neamului românesc şi au sărbătorit Înălţarea Domnului nostru Iisus Hristos. La eveniment au participat primarul oraşului Sărmaşu, profesorii şi conducerea Liceului Teoretic „Samuil Micu" din Sărmaşu, cu elevii claselor I-VIII; Detaşamentul de pompieri, comandantul Poliţiei, reprezentanţi ai partidelor politice, părinţi ai elevilor, preoţii, credincioşii care au participat la slujba de sfinţire a Drapelului, de la Biserica Ortodoxă, corul Bisericii, precum şi alţi invitaţi.

Programul a debutat la ora 9.00, cu Sfânta Liturghie de la Biserica Ortodoxă din Sărmaşu, urmată apoi de sfinţirea Drapelului Naţional, la ora 11.30. Apoi participanţii s-au deplasat de la Biserică spre Monumentul Eroilor, circulaţia fiind închisă temporar. Ajungând la Monument, participanţii s-au aliniat într-un mod prestabilit şi au ascultat intonarea Imnului de Stat. Primarul oraşului Sărmaşu, domnul ing. Mocean Ioan, a îngenuncheat, a sărutat Drapelul şi s-a închinat cu semnul Sfintei Cruci. Pe durata intonării, Drapelul s-a ridicat încet, momentul emoţionant fiind când a ajuns în vârful catargului şi a fluturat, în aplauzele tuturor. Momentul s-a sincronizat cu ora 12.00, când s-a ţinut un moment de reculegere, iar în toate Bisericile Ortodoxe din ţară s-au tras clopotele.

Preoţii Daniel Camară şi Călin Moldovan au oficiat apoi slujba de pomenire a Eroilor. Primarul ing. Mocean Ioan a arătat importanţa evenimentului şi a mulţumit sărmăşenilor pentru că au participat la vot în proporţie de peste 60%, fapt ce a clasat această localitate pe locul al doilea din judeţ. A subliniat şi faptul că,

dintr-o neglijenţă a Asociaţiei Veteranilor de Război - filiala Luduş, nu au fost menţionaţi, cu ocazia Anului Veteranilor de Război, doi eroi, unul veteran de război: Osipov Simion, care a luptat în Linia întâi, la Oarba de Mureş şi nepotul său, Vargău Eugen, care a participat la luptele din Afganistan, unde a fost rănit şi apoi decorat. De asemenea, li s-a urat sănătate celor trei veterani încă în viaţă.

A urmat apoi alocuţiunea subsemnatului, amintindu-i pe eroii locali ai Revoluţiei de la 1848, ai Războiului de Independenţă, ai celor două conflagraţii mondiale, ai Revoluţiei din Decembrie 1989, şi ai războaielor din Irak şi Afganistan. De asemenea, au fost amintite eroina Ana Ipătescu, reginele României: Elisabeta şi Maria, precum şi curajoasa Ecaterina Teodoroiu.

Din partea Unităţii locale de pompieri, comandantul Moldovan Grigore a rostit o alocuţiune prin care a arătat importanţa jertfei Eroilor şi a subliniat faptul că deşi s-au înălţat la Domnul, eroii rămân în sufletele noastre şi reprezintă un model demn de urmat, iar în cinstea lor s-au ridicat nenumărat monumente.

A urmat părintele Daniel Camară, care a făcut o legătură între sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor.

În continuare s-a desfăşurat depunerea de coroane din partea Primăriei, a Consiliului Local, a Liceului Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu, a organizaţiilor PNL şi UDMR, respectiv a SC. Obirom SRL, a domului director Ioan Chişu. Încheierea s-a făcut cu programul artistic prezentat de reprezentanţii liceului.

În incinta Bibliotecii Orăşeneşti „Liviu Rusu", în sala de lectură a fost vernisată expoziţia de carte „File de Istorie", iar cei care au trecut pragul bibliotecii au putut viziona videoclipul „Credinţă, istorie şi tradiţie -Sărmaşu", unde au apărut toate monumentele din localitate, bisericile şi obiectivele turistice, precum şi un scurt istoric al acestora. Această activitate culturală s-a desfăşurat sub îndrumarea doamnei bibliotecar Dinuca Burian.

În mod similar, în celelalte localităţi din raza oraşului Sărmaşu, precum Balda, Vişinelu, Sărmăşel-Gară, Sărmăşel-Sat, s-au organizat festivităţi la monumentele Eroilor din zonele respective.

Lasă un comentariu