Veşti bune! PENALIZAREA PENTRU PENSIA ANTICIPATĂ PARŢIALĂ VA FI MAI MICĂ!

Distribuie pe:

Camera Deputaţilor (for decizional) a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 (Legea Pensiilor) cu privire la modul de calcul al penalităţilor pentru pensia anticipată parţială.

După promulgarea modificărilor de către preşedintele ţării şi publicarea lor în Monitorul Oficial, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Concret, dacă peste stagiul complet de cotizare s-a realizat până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă va fi de 0,50%, peste un an - 0,45%, peste doi ani - 0,40%, peste trei ani - 0,35%, peste patru ani - 0,30%, peste cinci ani - 0,25%, peste şase ani - 0,20%, iar între şapte şi opt ani - 0,15%.

Prin urmare, penalizarea pentru pensia anticipată parţială va fi mai mică şi se va calcula în funcţie de anii munciţi peste stagiul obligatoriu, pe când, în prezent, indiferent de vechimea totală în muncă, penalizarea se aplică identic, respectiv 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

În plus, acelaşi act normativ, aduce o altă veste bună, de această dată numai pentru târgumureşeni: „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu-Mureş (pe o rază de 8 kilometri), ce sunt afectate de poluarea permanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate, vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială".

Această măsura va fi valabilă până la 31 decembrie 2030. 

Lasă un comentariu