„UNIVERS ÎN CLEPSIDRĂ", de Petre Lechinţan

Distribuie pe:

Rareori se întâmplă ca Sala Oglinzilor a Casei de Cultură „Mihai Eminescu" să fie neîncăpătoare pentru cei care au participat la manifestarea girată de „Liga Scriitorilor Români " Filiala Mureş, de Casa de Cultură „Mihai Eminescu" şi de Despărţământul „Gheorghe Oprean" al Asociaţiunii ASTRA, având drept conţinut lansarea noii cărţi a domnului Petre Lechinţan, „UNIVERS ÎN CLEPSIDRĂ" oferită publicului în chiar ziua împlinirii, de autor, a respectabilei vârste de 80 de ani. Au fost invitaţi scriitori de la Târgu Mureş, care şi-au expus aprecierile. Comentariile despre carte au fost însoţite de momente de lectură şi cântec, prin contribuţia grupului folk „Anotimpuri" al Smarandei şi Enea German din Reghin, a elevei Diana Patricia Tămaş şi a recitatorului consacrat, Ştefan Csijewska.

Seria comentariilor a fost deschisă de juristul Nicolae Sorin Megheşan, primarul municipiului, prin frumoase aprecieri legate de calitatea de bun locuitor şi gospodar al oraşului, dând ca exemplu frumoasa locuinţă şi gospodărie a autorului, cetăţean activ, implicat în problemele municipiului şi ale locuitorilor, membru în Consiliul Local.

Continuarea discuţiilor i-a revenit prof. dr. Virgil Pană, prieten vechi şi vecin cu autorul, în perioada în care a activat la muzeul din Târnăveni. Remarcă acele calităţi de prozator ale autorului, fin analist şi critic, făcând din articolele sale o cronică contemporană a zonei.

Intervenţia poetului Mircea Dorin Istrate, preşedintele Filialei Mureş a Ligii Scriitorilor, îl prezintă pe autor, într-un discurs versificat, drept un cronicar al timpului său, mărturisind bunele aprecieri despre partea monografică a satului Cucerdea, prin care dovedeşte talentul său de povestitor al unor evenimente şi întâmplări despre anii copilăriei, anii de şcoală, despre trecutul şi realităţile actuale ale satului natal şi nu numai. În privinţa părţii de publicistică, remarcă ordonarea cronologică a articolelor, calitatea de a surprinde esenţialul menţionând câteva titluri care l-au impresionat dând ca exemplu articolul „A doua eră a ticăloşilor". Din partea Ligii Scriitorilor îi conferă „Diploma de Excelenţă".

Din partea cotidianului „Cuvântul liber" a fost delegată doamna jurnalistă Ileana Sandu, care îi transmite autorului salutările colegilor de redacţie şi urările de sănătate şi succese. Analizează partea de publicistică asupra articolelor publicate în cotidianul mureşean, admirând modul în care reuşeşte să surprindă, atât de obiectiv, realităţile. Apreciază partea monografică pentru calităţile de povestitor, făcând din amintirile şi istoria satului Cucerdea un fel de Humuleşti ardelean.

Foarte atent a fost primită intervenţia domnului Nicolae Băciuţ, ale cărui destine culturale şi de culte le îndrumă, pentru precizările despre locul autorului Petru Lechinţan în sistemul ziaristic din judeţ. Se referă şi la data aleasă pentru lansarea noii sale cărţi, împlinirea vârstei de 80 de ani, care a devenit, astfel, un veritabil moment de glorie al existenţei sale, vârstă pe care pe unii îi înspăimântă, în timp ce pentru el este un timp de noi aspiraţii, are alte proiecte care îl motivează pozitiv. Alătură şi domnia sa felicitările pentru noua carte şi urările de sănătate şi succese. Domnul Adrian Mosoiu, colaborator, pe tărâm politic, care menţionează unele realizări comune, iar prin intervenţia sa domnul inginer Florin Oproiescu, directorul Grupului Şcolar „Aurel Perşu" din Târgu-Mureş, preşedintele Uniunii Naţionale Vatra Românească, a vorbit despre necesitatea de a fi activ în viaţa politică, de a-ţi manifesta sentimentele de dragoste pentru locurile natale şi faţă de patrie.

Preotul Eugen Gligor, parohul de suflet al autorului, vecin şi bun prieten, subliniază bucuria momentului oferit de autor prin darul pe care îl are acest om de a perpetua credinţa creştinească, moştenită de la părinţii lui, oameni de la ţară, acolo unde credinţa este autentică şi de unde a fost trimisă urmaşilor.

Prieten şi colaborator în diverse acţiuni îi este şi poetul Dumitru D. Silitră, care, în cuvântul său, are frumoase aprecieri la activitatea scriitoricească, lăudându-i puterea de muncă şi implicarea, în permanenţă, în viaţa culturală a oraşului.

Despre cartea lansată, dar mai ales despre activitatea profesională a autorului a vorbit domnul inginer chimist, dr. Vasile Cerghizan. Remarca asupra căreia a insistat a fost aceea că Petru Lechinţan a fost şi este un autodidact, absolvent al unei şcoli tehnice de chimie, care a fost „Şcoala Medie de Chimie din Târnăveni", ca bun profesionist, dar el şi-a depăşit condiţia prin studiu individual, permanenta documente şi munca perseverentă, reuşind să devină, astfel, un veritabil specialist. În perioada petrecută, ca specialist, trimis în Iran, el a participat la construirea unor obiective chimice din vechea Persie, perioadă pe care de multe ori autorul o rememorează cu mândrie, în cuprinsul cărţii.

Laudativă şi aplaudată a fost intervenţia doamnei profesoare Zamfira Solomon, colegă de clasă, la ciclul general, la şcoala din Cucerdea, prezentându-l ca pe un băiat harnic, cuminte şi frumos, care, spre mândria ei, a ajuns un apreciat specialist, a dus faima României prin ţări străine, iar acum, la cei 80 de ani, este un vrednic scriitor cu trei cărţi publicate. Compară stilul de povestitor, asemuindu-l cu cel al lui Nică din Humuleşti.

Finalul celor peste trei ore de durată a acestei acţiuni a aparţinut grupului „Anotimpuri", cu „Mulţi ani trăiască!", apoi autorului, care a adresat mulţumirile sale celor care au participat şi au apreciat acest minunat eveniment din viaţa sa.

Lasă un comentariu