„Indicaţii preţioase" de la centru?! PSD-UDMR - o alianţă toxică pentru Consiliul Judeţean Mureş

Distribuie pe:

Pusă la cale încă înainte de scrutinul din 5 iunie, colaborarea dintre PSD şi UDMR s-a copt şi dă roade: înţelegerea dintre cele două partide, la nivel naţional, a fost validată prin susţinerea de către UDMR a propunerii PSD privind numirea Irinei Radu la şefia TVR. Drept răsplată, propunerea UDMR privind numirea lui Varga Attila pe un post de judecător la Curtea Constituţională a fost susţinută de PSD.

Alianţa PSD-UDMR se doreşte a fi extrapolată şi la Târgu-Mureş, unde, în această perioadă, au loc discuţii privind şefia Consiliului Judeţean, compus din 10 membri PSD, 10 PNL şi 15 UDMR.

Potrivit liderilor mureşeni atât liberali, cât şi social-democraţi, cele două partide sunt dispuse să se alieze pentru a asigura majoritatea necesară susţinerii unui candidat comun la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş.

Surse din cadrul conducerii PNL Mureş precizează, însă, că PSD a primit, din partea conducerii centrale, mai precis, a liderului Liviu Dragnea, interdicţia de a forma o alianţă cu PNL şi, mai mult, i s-a trasat directiva clară de a susţine un candidat UDMR pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Liderii PSD Mureş confirmă, la rândul lor, că au primit această indicaţie de la centru.

„Caracterul etnic al votului UDMR şi-a spus din nou cuvântul. Candidatul la Primăria Târgu-Mureşului, Soós Zoltán, îşi propunea, cu litere mari pe afiş, să elibereze oraşul, lăsând loc interpretărilor, deşi aluzia era mai mult decât transparentă. Ulterior, a precizat, cu litere mici, că se referă la… corupţie. Pe de altă parte, Szili Katalin, însărcinat al Guvernului Ungar cu coordonarea elaborării conceptelor de autonomie a minorităţilor maghiare din ţările învecinate Ungariei, a declarat la Târgu-Mureş, legat de alegerile locale: «Să mergeţi la vot pentru ca oraşul să aibă un primar care-i ajută pe maghiari.» Urnele au decis până la urmă, dar n-ar fi exclus ca dorinţa dnei Szili să se împlinească, la nivel judeţean, chiar cu sprijinul unui partid românesc. Or, se ştie din experienţa alegerilor anterioare - vezi cazurile Năstase şi Geoană, cât… succes au avut, în Mureş, tentativele de alianţă PSD-UDMR", au comentat surse liberale. 

Lasă un comentariu