MIGRENELE CRESC CU 50 LA SUTĂ RISCUL DE INFARCT PENTRU FEMEI

Distribuie pe:

Cercetătorii germani de la Universitatea de Medicină Charite din Berlin, citaţi de descopera.ro, susţin că femeile care se confruntă cu migrene şi dureri de cap prezintă un risc mai mare de a suferi atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

„În studiul nostru, am analizat informaţii despre mai mult de 116.000 de femei. La început, acestea aveau vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani şi nu sufereau de boli de inimă. Starea de sănătate a lor a fost monitorizată în intervalul 1989-2011.

La începutul studiului, 15% dintre femei se confruntau cu migrene. În cei 20 de ani care au urmat, mai mult de 1.300 de femei au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord, iar 223 dintre ele au decedat din cauza uneia dintre aceste afecţiuni.

Comparativ cu femeile care nu aveau migrene, cele care se confruntau cu această afecţiune aveau un risc cu 50% mai mare de a suferi un atac cerebral vascular, un atac de cord, angină pectorală şi chiar o operaţie pe cord deschis. Mai exact, femeile care sufereau de migrene prezentau un risc cu 39% mai mare de a suferi un atac vascular cerebral, un risc cu 62% mai mare de a suferi un atac de cord şi un risc cu 73% mai mare de a suferi o operaţie de inimă.

Mai mult, migrenele au fost asociate cu un risc de 37% mai mare de a muri din cauza acestor afecţiuni. Aceste corelaţii s-au păstrat şi după ce au fost luaţi în calcul şi alţi factori precum fumatul, hipertensiunea arterială, vârsta şi folosirea anticoncepţionalelor.

Precizăm că studiul nostru nu poate dovedi că migrenele cauzează cu siguranţă astfel de afecţiuni, ci doar că le creşte riscul, de aceea este important să recomandăm exerciţiile fizice regulate şi controlul tensiunii arteriale.

Unele persoane au unul - două episoade de durere de cap pe an, în timp ce altele au dureri de cap de mai multe ori pe lună, poate chiar zilnic. Deseori, acestea sunt însoţite de stări de greaţă, vomă, sensibilitate la lumină şi la zgomot. Cele din urmă au fost asociate cu un risc crescut de atac de cord şi accident cerebral vascular", explică oamenii de ştiinţă. 

Lasă un comentariu