EXCESUL DE ANTIBIOTICE, RISC DE OBEZITATE LA COPII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la „John Hopkins Bloomberg School of Public Health", citați de descopera.ro, atrag atenția asupra abuzului de antibiotice la copii. Potrivit acestora, copiii care primesc în mod frecvent doze mari de antibiotice iau mai mult în greutate decât cei care nu sunt tratați cu aceste medicamente.

„Pentru a ajunge la această concluzie, am analizat dosarele medicale a peste 163.000 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani. Dintre acestea, am selectat 142.824 de dosare care conțineau date relevante privind indicele de masă corporală, înălțimea și prescripțiile de antibiotice.

Administrarea de antibiotice am analizat-o pentru a afla dacă au efecte potențiale, temporare sau reversibile asupra luării în greutate și dacă această tendință se menține sau nu de-a lungul vieții. Dosarele, care conțineau toate examenele medicale ale copiilor realizate între 2001 și 2012, au arătat că peste 30.000 de copii, adică unul din cinci, consumaseră antibiotice de șapte ori sau mai mult în perioada respectivă. La vârsta de 15 ani, copiii cântăreau mai mult decât cei care nu luaseră antibiotice. Analizând efectul cumulativ al acestor medicamente asupra organismului, am constatat că în cazul copiilor tratați frecvent cu antibiotice există riscul îngrășării, iar excesul ponderal se menține până la vârsta de 18 ani. Punem acest risc al obezității pe seama faptului că antibioticele distrug bacteriile bune prezente în tubul digestiv al copilului.

Aceste medicamente generează modificări permanente ale echilibrului florei bacteriene, ceea ce împiedică o bună asimilare a alimentelor, astfel încât copiii tratați în exces cu antibiotice stochează mai multe calorii, fiind predispuși la obezitate. 

Lasă un comentariu