Recunoștință dascălilor de la Liceul „Vasile Netea", Deda

Distribuie pe:

Orice moment aniversar aduce cu sine sentimente de emoție, nostalgie și bucurie. A trecut mai mult de o jumătate de veac de când Liceul nostru din Deda a început să funcționeze și să dea prima generație de absolvenți. De atunci și până azi multe generații s-au perindat pe băncile școlii noastre. Bine-nțeles că anii de liceu sunt unici, de neuitat și amintirea lor nu face altceva decât să provoace sentimente profunde de emoție și nostalgie, dar și de regret pentru că anii aceia nu se mai întorc. Îmi amintesc cu plăcere de emoția primelor zile petrecute în cadrul Liceului din Deda, de întâlnirea cu colegii și cu profesorii mei dragi, cărora le port un profund respect și o eternă recunoștință, pentru că datorită lor și datorită părinților mei sunt azi ceea ce sunt. A fost mai greu atunci când am absolvit Liceul și fiecare dintre noi ne-am luat zborul spre alte zări pentru a ne croi un rost în viață. Pentru ceea ce am realizat până în prezent un merit îl au și dascălii mei din Deda, pentru că au făcut tot posibilul să mă formez, în primul rând, ca om de bază al societății românești, dar și ca intelectual.

Acum, la ceas aniversar, este momentul unor aduceri aminte. Vineri, 10 iunie 2016, la Liceul „Vasile Netea" din Deda s-a reunit promoția de absolvenți ai anului 1996, din care și semnatarul acestor rânduri a făcut parte.

Cu toate că sunt, iată, două decenii de când am absolvit Liceul, văd și azi în fața ochilor chipurile luminoase ale dascălilor mei, acei apostoli ai învățământului românesc care au încercat și au reușit cu succes să ne transmită ceea ce au dânșii mai bun. Au reușit să ne dea o educație desăvârșită și să ne insufle învățămintele cele bune și atât de folositoare pe cărările vieții noastre. Cărarea vieții mele, cu siguranță, este pigmentată de spiritul școlii dedene.

M-am născut, am copilărit și primele învățăminte le-am acumulat în Deda, și mă mândresc cu asta peste tot. Legătura mea cu satul natal este indestructibilă, peste tot voi propovădui bunul renume al comunei noastre, al școlii unde am învățat, al dascălilor mei precum și al comunității întregi din care descind și eu. Niciodată nu mă voi dezice de valorile morale, spirituale și culturale ale vetrei dedene de la poalele Călimanilor. Și precum se spune că apele se întorc la izvoare, iată mă întorc și eu cu gândul și cu sufletul spre vatra care m-a plămădit, spre a mă închina în fața acesteia cu dragoste și cu sentimentul recunoștinței.

La acest moment sărbătoresc, la aniversarea a 20 de ani de la absolvirea Liceului „Vasile Netea" din Deda, este momentul pentru a aduce un sincer omagiu școlii dedene, o profundă recunoștință dascălilor mei și o închinăciune în fața bunelor învățăminte pe care aceștia le-au propovăduit generațiilor de elevi de-a lungul timpului. Pe dascălii mei din Deda îi văd ca pe niște apostoli ai învățământului românesc. Eu le păstrez în suflet icoana vie a chipului lor luminos.

Stimați și preaiubiți dascăli ai mei de la Liceul din Deda, în primul rând, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine și pentru colegii mei și doresc să vă asigur de profunda recunoștință și de un sincer și etern respect pe care le meritați cu prisosință. Vă urez să învățați încă multe generații de acum înainte cu același succes.

Cu cele mai alese sentimente de respect și profundă recunoștință vă doresc „La mulți ani, fericiți și binecuvântați!"

Lasă un comentariu