„Azomureș", leagăn al culturii mureșene

Distribuie pe:

Am constatat cu mare plăcere că Azomureșul nu este doar un edificiu al industriei românești, este și leagănul culturii mureșene.

De Azomureș asociem în mare măsură viața artistică a Târgu-Mureșului. Acolo, în urmă cu zeci de ani, s-au pus bazele unui club de artiști plastici, cu realizări deosebite, artiști care se regăsesc astăzi în Asociația Artiștilor Plastici Mureș, condusă de Ilarie Gh. Opriș, fost anagajat al Combinatului chimic. Azi, Asociația întrunește peste 160 de artiști plastici, fiind una din cele mai prestigioase din țară și din Europa, cu activități permanente în Germania, Italia, Grecia, Franța, Turcia, Ungaria și Bulgaria.

Ansamblul Artistic „Șireagul", înființat în urmă cu cincizeci de ani, tot la Azomureș, a deținut timp de șaisprezece ani titlul de laureat și câștigător al locului întâi pe țară. Acest grup a reprezentat România, Azomureșul și Mureșul în peste patruzeci de turnee internaționale, începând cu SUA, Anglia, Germania, Spania, Franța, Cehia, Israel, Grecia, Turcia, Ungaria, Bulgaria etc.

Astăzi, Ansamblul „Șireagul" s-a constituit în Societatea culturală „Miorița", care are în componență o școală de dans pentru sute de copii din Târgu-Mureș. Managerul societății este Gheorghe Vanga, tot un fost angajat al Azomureșului. Școala de dans aduce în fața publicului dansurile de pe meleagurile românești, în special ale folclorului românesc. Azomureșul a întins din nou o mână acestui fenomen pe cale de dispariție. Doar în Târgu-Mureș, în această parte de țară, folclorul trăiește, mai ales în rândul copiilor, doar prin grija unei mâini de oameni inimoși ai Azomureșului.

Pentru a întregi spusele mele în ceea ce privește Azomureșul și fenomenul de cultură, am avut surpriza plăcută, ca la data de 9 iunie 2016, să asist la un act de cultură inedit, în Târgu-Mureș și în țară. Am mai văzut un asemenea eveniment artistic într-o hală industrială din Paris, și anume expoziția unuia dintre cei mai mari artiști în pictură modernă și contemporană din lume, Mircea Contor, artist cu rădăcini adânci în Târgu-Mureș. Am audiat un concert cameral, într-o hală de producție dezafectată și conservată, a Uzinei de materiale fotosensibile. Tot în această hală de producție, pe lângă concertul de muzică clasică, am avut plăcerea să admir o expoziție deosebită de tablouri, aparținând artistului Vasile Mureșan, membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, și o retrospectivă aparținând pictorului Gheorghe Olariu.

În această hală de producție au răsunat acordurile instrumentelor mânuite cu mare talent de muzicienii Academiei Sighișoara. Am ascultat, cu drag, lucrările marilor compozitori George Enescu, Arthur Honegger, Béla Kovács, Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart și Béla Bartók, interpretate de artiștii Aurelian Băcan (clarinet), Alexandru Gavrilovici (vioară), Andrea Duca (vioară), Stéphane Giampellegrini (violoncel).

Acest eveniment de înaltă ținută a fost realizat de oamenii minunați din Azomureș, care spuneau că „fenomenul de cultură este la el acasă". Am remarcat simplitatea discursurilor la deschiderea evenimentului, a directorului general Mihai Aniței, a purtătorului de cuvânt al Azomureșului, domnul Ovidiu Maior, și a domnului ambasador a Elveției în România, Excelența Sa, Jean Hubert-Levet.

Acolo, la Azomureș, unde economia este la ea acasă, prin intermediul domnilor Mihai Aniței și Ovidiu Maior, fenomenul de cultură și-a găsit continuitatea. Felicitări și sănătate pentru toate!

Lasă un comentariu