PERSECUTAȚII ETNIC, SCUTIȚI DE IMPOZITE DOAR DIN 2 IUNIE 2016!

Distribuie pe:

Interviu cu domnul SZOVERFI VASILE, director adjunct al Direcției Economice din cadrul Primăriei Târgu-Mureș

- Beneficiarii Legii nr. 189/2000 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice de guvernele instaurate în România, în perioada septembrie 1940 - martie 1945, au fost reintroduși pe lista celor care se bucură de scutirea de la plată a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, pe terenul aferent clădirii de domiciliu, pe un mijloc de transport și pe certificatele, avizele și autorizațiile de construcție. Cum va aplica Primăria Târgu-Mureș noile reglementări?

- Într-adevăr, în Monitorul Oficial nr. 408, din 30 mai 2016, a fost publicată Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare, în care la scutirile de plată ale unor taxe și impozite locale sunt incluși și beneficiarii Legii nr. 189/2000. Aceștia nu figurau, alături de alte categorii scutite de la plata impozitelor locale, în Codul Fiscal (Legea nr. 227/2015), aplicabil de la 1 ianuarie 2016.

Întrucât se prevede expres că Legea nr. 112/2016 intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României (30 mai 2016, data publicării), dar nu mai devreme de 3 zile de la publicare, noi am luat în calcul termenul cel mai scurt, respectiv 2 iunie 2016.

În aceste condiții, beneficiarii Legii 189/2000 (adică persoanele care, în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, au avut de suferit persecuții din motive etnice, respectiv au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, au fost private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, au fost strămutate în altă localitate decât cea de domiciliu, au făcut parte din detașamentele de muncă forțată, au fost supraviețuitoare a trenului morții sau sunt soțul sau soția persoanei asasinate sau executate din motive etnice, dacă ulterior nu s-a recăsătorit), vor fi scutiți de la plata impozitelor locale amintite numai începând cu data de 2 iunie 2016, NU de la 1 ianuarie 2016! Prin urmare, aceștia vor trebui să își plătească impozitele și taxele aferente perioadei 1 ianuarie - 2 iunie 2016.

- Ce se întâmplă în cazul în care un beneficiar al Legii 189/2000 și-a achitat deja impozitul pe întregul an 2016?

- În acest caz, persoana în cauză înaintează o cerere către Serviciul Impozite și Taxe al Primăriei, în care fie solicită restituirea sumei achitate în plus, fie compensarea acesteia cu alte impozite și taxe. Cererea trebuie să fie însoțită de copie după actul de identitate, actul de proprietate al bunului (extras de carte funciară, în original și copie, pentru confruntare) și copie după chitanța cu care s-a achitat impozitul respectiv.

Trebuie să precizez că, începând cu acest an (2016), scutirea de impozite locale se aplică strict beneficiarilor legilor speciale care dețin în cotă de 100% bunurile impozabile și care sunt obligați să depună documente justificative în acest sens.

În cazul oricărei situații care conduce la modificarea impozitului pe clădiri, teren și mijloacelor de transport, inclusiv schimbarea domiciliului, contribuabilii care beneficiază de scutiri sau reduceri de la plata impozitelor au obligația depunerii declarației fiscale cu privire la modificarea survenită, în termen de 30 de zile.

În cazul în care persoanele beneficiare de scutire de la plata impozitelor au decedat, moștenitorii acestora sunt obligați să depună declarații fiscale rectificative în termen de 30 de zile de la data decesului persoanei scutite și să anexeze, în copie, următoarele documente: certificat de deces, extras de carte funciară și orice alt document în legătură cu situația proprietății bunurilor, iar coproprietarii care beneficiază în continuare de scutire, să prezinte documente care atestă această calitate.

Potrivit articolului 493 din Codul fiscal, nedepunerea declarațiilor de impunere se sancționează cu amendă cuprinsă între 279 lei și 696 lei.

- Vă rog să precizați care sunt categoriile la care v-ați referit.

- Este vorba de beneficiarii tuturor legilor speciale, și anume: personalul armatei participant la acțiuni militare și urmașii celui decedat (Legea nr. 111/2007); veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, persoanele prevăzute în Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri; persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate; persoanele prevăzute în Legea nr. 341/2004 a recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 și, desigur, beneficiarii Legii 189/2000, reincluși prin Legea nr. 112/2016 în rândul categoriile scutite de la plata impozitului.

- Revenind la beneficiarii Legii 189/2000, acestora li se va fi aplica bonificația de 10%, valabilă până la 30 iunie 2016?

- Desigur! Tocmai de aceea, i-aș ruga pe aceștia să se prezinte cât mai repede la ghișeele noastre, cu toate actele necesare, astfel încât să beneficieze de bonificația de 10% aprobată de Primăria și Consiliul Municipal Târgu-Mureș. Însă, doresc să precizez încă o dată că scutirea de la plata impozitelor se aplică numai cotei-părți aflate în proprietatea beneficiarilor de drept, prevăzuți în actele normative amintite. Dacă soțul sau soția nu sunt beneficiari ai legilor speciale, aceștia trebuie să plătească impozit pe cota lor parte din imobilul și terenul de domiciliu, pe mijlocul de transport, precum și taxele pe certificatele, avizele și autorizațiile de construcție.

Lasă un comentariu