România, pe locul 5 în UE, la total arabil, dar codașă la dotare cu tractoare

Distribuie pe:

În baza unor informaţii provenite de la Institutul Naţional de Statistică (INS), Eurostat, precum şi rapoarte întocmite de BCR Cercetare, rezultă că ţara noastră se situează pe locul 5 în Uniunea Europeană după suprafaţa totală arabilă, însă cea mai mare parte a terenului, respectiv 53% este lucrat de ferme mici, care au până în 10 hectare.

Pe de altă parte, potrivit sondajului „De la subzistenţă la sustenabilitate. Soluţii de finanţare pentru micii producători agricoli" - realizat de BCR - numărul de exploatări de teren arabil din România este de opt ori mai mare decât în Franţa, în timp ce suprafaţa de teren aflat în exploatare este de 18 ori mai mică. În plus, primele 50 de exploataţii agricole locale acoperă numai 5% din totalul terenurilor arabile din România.

În România se folosesc 40.000 de tractoare, în timp ce în Polonia, de exemplu, se folosesc 220.000. În România revin 3,2 tractoare la 100 de gospodării, faţă de 11,9 în Ungaria, 43,9 în Polonia şi 70,9 în Cehia.

S-au identificat şi câteva dintre problemele cu care se confruntă agricultorii români, menţionându-se scăderea producţiei, lipsa de implicare a autorităţilor, a pieţelor de desfacere, a lichidităţilor şi a forţei de muncă.

Lasă un comentariu