PRIMUL CONGRES AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

Distribuie pe:

Parlamentul României va găzdui primul congres al românilor de pretutindeni. Scopul evenimentului este acela de a întări legăturile cu românii care trăiesc în afara graniţelor. Treisprezece ţări vor fi reprezentate la această reuniune care se va desfăşura în fiecare an. Cei 45 de delegaţi sunt reprezentanţii românilor care trăiesc în Austria, Italia, Spania, Statele Unite, Kazahstan, Serbia, Belgia, Marea Britanie, Irlanda, Bulgaria şi Ucraina. Deputatul Horia Mihai, secretar al congresului, a declarat că totul este pregătit pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Scopul principal al acestui congres este alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni care va face o analiză şi propunere Guvernului României privind necesităţile tuturor românilor din diaspora.

Marile câştig al acestui congres este că, în premieră, va fi sută la sută prezenţa românilor de pretutindeni. „Este şi o surpriză plăcută să avem o astfel de echipă, sper eu că am spart gheaţa şi de acum încolo în fiecare an ne vom reuni."

Vicepreşedintele tehnic, deputatul PSD Ovidiu Ioan, a arătat că, din cele 52 de persoane care şi-au depus dosarul, doar 45 au fost validate, fiind în conformitate cu criteriile anunţate, adică să aibă minim 18 ani, să nu facă parte dintr-un partid politic din România, să fie român de pretutindeni în spiritul Legii 299 din 2007, şi să prezinte un dosar bazat pe lista susţinută de minimum 250 de persoane.

Consiliul Românilor de Pretutindeni va funcţiona pe lângă Departamentul Românilor de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe al României, iar Guvernul României finanţează consiliul.

Congresul Românelor de Pretutindeni se va desfăşura în zilele de 24 şi 25 iunie 2016.

Lasă un comentariu