CANCERUL, TRATAT CU CELULE IMUNITARE ÎMPRUMUTATE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă olandezi de la Institutul de Cancer, citaţi de descopera.ro, au demonstrat în premieră că, dacă propriile celule ale sistemului imunitar al pacientului sunt incapabile să recunoască şi să atace tumorile, celulele sistemului imunitar al altei persoane pot face acest lucru.

„Tratamentele existente încearcă să distrugă celulele canceroase prin pomparea în corp a substanţelor chimice (procedură cunoscută şi sub denumirea de chimioterapie) sau cu lumină de laser (radioterapie). Aceste metode sunt extrem de nocive, aşa că oamenii de ştiinţă din întreaga lume încearcă să dezvolte o altă metodă numită imunoterapie, ce pare să aibă o mare speranţă.

În studiul nostru, am demonstrat că, prin introducerea anumitor componente ale celulelor imune (celule T) de la un donator sănătos în celulele imune disfuncţionale ale unui pacient cu cancer, ele pot învăţa aceste celule să recunoască celulele canceroase şi să le atace.

Descoperirile noastre arată că răspunsul imun la pacienţii cu cancer poate fi consolidat. Există mai multe aspecte în celulele canceroase pe care le putem exploata. O modalitate de a face acest lucru este de a găsi celulele T potrivite de la un donator. Acele celulele T pot fi apoi utilizate pentru a modifica genetic celulele T proprii ale pacientului, astfel încât acestea să poată detecta celulele canceroase.

Imunoterapia se bazează pe ideea că anumite tratamente ar putea impulsiona propriul sistem imunitar al unui pacient să lupte singur împotriva cancerului. Dar când vine vorba de cancer, celulele T pot eşua din două motive principale: fie din cauza anumitor bariere care interferează cu capacitatea lor de a depista celulele canceroase, fie pur şi simplu aceste celule T nu consideră necesar să distrugă celulele canceroase.

În cercetarea noastră, celulele T defecte au fost extrase din sângele pacienţilor cu leucemie, reprogramate pentru a depista tipul specific de cancer şi apoi reintroduse din nou în organismul pacientului pentru a lupta mai eficient cu boala.

La toţi cei 3 pacienţi, celulele canceroase păreau să afişeze un număr mare de diverşi neoantigeni, dar niciunul nu a fost luat de propriile lor celule T. Din fericire, ei au stimulat un răspuns imun în celulele imune ale donatorului sănătos.

Practic, se foloseşte un sistem de împrumut imunitar pentru a ajuta sistemul imunitar existent să depisteze celulele canceroase", explică specialiştii olandezi. 

Lasă un comentariu