Am mări „cu drag" salariile și pensiile, dar… Dac-am tot da, noi de unde-om mai fura?!

Distribuie pe:

Deși neexprimată direct, de un anume politician, după „logica" de mai sus (căci despre „principii" nu poate fi vorba!) s-au condus majoritatea guvernanților postdecembriști. „Noi să avem, iar despre alții (cei mai mulți), vom mai vedea", gândeau unii, fără să ne spună și nouă.

Și, totuși, cândva, întrebat „de ce românii sunt, în marea lor majoritate, săraci și există o discrepanță uriașă între cei doi poli (români superbogați și români supersăraci)? Fostul președinte al României, timp de 10 ani - care numai că ar fi sărac nu poate fi bănuit! - oferea, râzând, un răspuns pe cât de cinic, pe atât de… halucinant: „că românii de rând trăiesc prost, deoarece România e săracă, atâta își poate permite."

… Da, „România e săracă", pentru că s-a furat (se fură, încă) „pe rupte", iar sutele și sutele de milioane de euro, în loc să contribuie la susținerea spitalelor, școlilor, la plata, cât de cât decentă a unor profesii, a pensionarilor și bugetarilor (cu salarii și pensii din care, cei mai mulți, nu pot trăi de la o lună la alta) au ajuns în valizele, sacii și sacoșele umflate ale potentaților momentului. Când, recent, s-a aprobat mărirea bugetului Administrației Prezidențiale s-a opus vreun „tehnocrat" ori vreun politician, așa-zis „de vază"? Da, de unde! Doar cum o să-și impună „restricții" președintele Iohannis și prima doamnă la vizitele, pe bandă rulantă, în străinătate?! Asta, în paranteză fie spus… În schimb, când, în urma protestelor la cele două palate (Victoria și Cotroceni) s-a cerut „în stradă" creșterea salariilor bugetarilor, ori acordarea unor subvenții agricultorilor, răspunsul „tehnocraților" a fost: „da, dar, încă, nu acum, și în cuantumul solicitat",

iar președintele, aflat „întâmplător", în vizită în Luxembourg!, a tăcut… chitic!

Păi, de ce ar fi făcut-o, câtă vreme - conform datelor publicate de EvZ - fondul de protocol și reprezentare al președintelui a crescut „în România lucrului bine făcut" de la 720.000 lei, în 2014, la 1.120.000 lei, în mandatul noului președinte. Apoi, cu „Mașini, echipamente și mijloace de transport", cheltuielile au sărit de la 27.000 de lei, în 2014, la 800.000 în 2015. Bașca faptul că președintele Iohannis a beneficiat, în 2015, de o majorare cu 350% a indemnizației, iar „Guvernul Meu" a luat în calcul achiziționarea unei aeronave pentru șeful statului. Totodată, presa a relatat că Mercedes Benz urma să-i livreze lui Klaus Iohannis o mașină de 120.000 de euro, S-Klasse, mașină achiziționată de SPP.

Asta, dacă e să ne referim „tangențial" la președinte. Căci, pe de altă parte - dar, în aceeași notă - la „vârful" societății românești se învârt (foșnesc) milioanele de euro, precum boabele de fasole. Ca urmare, mulți dintre cei care au devalizat, pe căi oculte, banii statului (ai contribuabililor, în fond) și-au dosit milioanele de euro (de dolari) nu atât în bănci din țară, cât, mai ales, din afară. Aspect la care ne-am mai referit în comentariile noastre. Numai că, de curând - în urma scandalului „Swissleaks" - despre care am mai scris cu alt prilej -, Banca elvețiană HSBC este anchetată, iar, și la noi, procurorii DNA sunt pe urmele lor, România ocupând - potrivit anchetei - locul 39 în topul țărilor ai căror bogați au preferat să păcălească taxele și au depozitat banii în conturile elvețiene (cca 1,3 miliarde de dolari!).

Așadar, ca să revenim la ceea ce spunea Băsescu, de aceea „românii de rând trăiesc prost, iar România e săracă, atâta își poate permite", pentru că s-a încetățenit ideea, potrivit căreia: „Dac-am tot da, noi de unde-om mai fura?"…

Și tot de aceea lumea a devenit sceptică, în privința eradicării corupției. Nu puțini sunt aceia care susțin: „Chiar dacă se încearcă aducerea unor oameni corecți și cinstiți în funcții de mare responsabilitate, acțiunea poate eșua și corupția instituționalizată să-i contamineze. E ca la ciuperci. Le aduni pe cele comestibile, dar ai riscul să fie pline de sporii altor ciuperci otrăvitoare, aduși de curenții de aer." Altfel spus, raportându-ne la noi, „Unde-i banu', hop! și hoțomanu'!".

Acțiunea DNA trebuie, totuși, nu doar continuată, ci intensificată și completată cu scotocirea și confiscarea averilor milionarilor și miliardarilor. Inclusiv cu sprijinul FMI, pentru a le oferi inspectorilor ANAF și procurorilor DNA, prin specialiștii săi, cât mai multe informații despre felul în care îi pot verifica pe „bogătașii" României, despre modul în care își plătesc dările către bugetul statului. Despre modul, penal, în care se fac, uneori, averile. Doar așa se vor sparge (eradica, ori, măcar, diminua) șpăgarii și hoția care au împânzit România și au… „condamnat-o" la subdezvoltare!

Lasă un comentariu