Produsele biocide din spitale vor fi testate în laboratoare acreditate!

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății (MS) a decis ca toate produsele biocide cu indicație de utilizare în unități sanitare din categoriile TP1 (dezinfecția tegumentelor) și TP2 (dezinfecția suprafețelor) să fie testate în laboratoare acreditate.

Măsura se va aplica în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a modificărilor la Ordinul 10/2010 al ministrului Sănătății.

„Deținătorii de avize prezenți pe piața românească (producători și distribuitori) vor fi obligați să efectueze teste de eficacitate pentru fiecare activitate a produsului menționată în dosarul de avizare.

Orice produs pentru care nu va fi prezentat rezultatul testelor realizate de un laborator acreditat în termenul de 120 de zile va pierde avizul de punere pe piață.

Perioada de transparență decizională a modificărilor la Ordinul 10/2010 se încheie pe 23 iunie (...). Ministerul Sănătății are în vedere impunerea unor reguli cât mai stricte pentru produsele biocide, asigurând însă și disponibilitatea produselor în spitalele din România.

În paralel cu testarea antemenționată a tuturor produselor biocide în laboratoare acreditate, în cadrul Programului Național de Sănătate, la 1 iunie 2016, s-a demarat o primă acțiune națională de verificare a documentelor (etichetă, aviz, fișă de securitate, monitorizare de control etc.) tuturor produselor biocide TP1 și TP2.

La aceasta, se adaugă și o testare prin sondaj a produselor biocide destinate dezinfecției suprafețelor (TP2). Produsele biocide vor fi testate (...) la INSP Iași (fungicid și micobactericid), INSP București (bactericid) și DSP Ialomița (bactericid). Aceste teste vor fi parte integrantă a procesului de acreditare a celor trei laboratoare", precizează MS. 

Lasă un comentariu