Mihai Eminescu, cel care a adus un plus de strălucire culturii românești, a fost evocat miercuri, în sala de lectură a Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu" din Sărmașu. Evenimentul, organizat de bibliotecara Dinuca Burian, a implicat multe instituții și oameni de cultură: Biblioteca (sus amintită), Primăria Orașului Sărmașu și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș.
Nu întâmplător, titlul de pe invitația la eveniment este: „Dor de Eminescu - 127 de ani de la moartea poetului", lucru care arată încă o dată prețuirea și dorul pe care i-l purtăm noi românii. Unora ne este dor de poeziile sale, la alții de casa sa părintească, la alții de articolele sale scrise în ziar, de patriotismul cu care scria sau unii am dori să îi scriem câteva gânduri. Tocmai de aceea, programul evenimentului a inclus următoarele: copilăria, traseul inițiatic de la Cernăuți la Blaj, un recital poetic, un film documentar și o scrisoare marelui poet.
Cel care a avut onoarea să înceapă convorbirea a fost ing. Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu, care, prin alocuțiunea sa, a prezentat câteva aspecte legate de data evenimentului și a apreciat implicarea bibliotecii în comemorarea marelui poet.
Doamna învățătoare Iulia Socaciu a fost următoarea care a luat cuvântul, vorbind despre copilăria poetului nepereche, accentuând interesul acordat de poet cititului. A fost descris Ipoteștiul natal, casa, familia, școala absolvită și profesorul său favorit, Aron Pumnul.
Firul vieții poetului a fost prezentat în continuare de către directorul Nicolae Băciuț, care, printre altele, nu doar că a făcut o descriere asupra instituțiilor de învățământ unde a studiat poetul, dar a și făcut o călătorie inițiatică personal de la Cernăuți la Blaj pe urmele poetului. De asemenea, domnul Nicolae Băciuț a reamintit că se împlinesc exact 150 de ani de la acest drum inițiatic și fiecare loc unde a poposit poetul a devenit monument vizitat de turiști.
A urmat apoi un moment de destindere în care au fost recitate cele mai frumoase poezii ale poetului, de către elevii laureați ai Festivalului „Ocrotiți de Eminescu", de la Blaj din 2016. Prin emoția pe care au transmis-o, elevii au demonstrat, încă o dată, că deși Eminescu a murit, el trăiește în sufletele noastre.
În continuare, pentru a atinge o profunzime mai mare, s-a realizat o vizionare de film documentar, dar nu unul obișnuit, ci documentarul „Eminescu, Veronica, Creangă", filmat în 1914 când unele din rudele poetului trăiau, iar unele lucruri și clădiri se păstrau ca pe vremea lui.
Surpriza evenimentului a fost scrisoarea elevei Mihaela Bîndeanu adresată mult iubitului poet, în care eleva și-a descris gândurile și mai cu seamă, ce reprezintă Eminescu pentru ea.
La final, invitații au aruncat o privire sau au răsfoit cărțile expuse de doamna bibliotecar Dinuca Burian, multe din ele conținând poeziile marelui poet sau aspecte mai puțin cunoscute din viața poetului.