Transylvania Horse Show

Distribuie pe:

La nici 20 de kilometri de Sighişoara, între hotarele judeţelor Mureş şi Sibiu, mai precis în satul Prod, aparţinător de comuna Hoghilag, s-a organizat un festival-concurs hipic de călărie, dresaj şi sărituri peste obstacole, ediţia a-VI-a, datorită unui tânăr iubitor de cai, care a lăsat cu ani în urmă părţile Regatului, venind în Ardeal, unde a cumpărat o fermă aparţinătoare fostei întreprinderi agricole de stat de cultivare a hameiului.

După ce a ajuns în posesia fermei, tânărul bucureştean s-a gândit să-şi urmeze visul, acela de a creşte cai de rasă, lucru pe care l-a făcut cu îndârjire şi dragoste.

An de an, la concursul internaţional de călărie, se înscriu tot mai mulţi participanţi, pentru ediţia de anul acesta venind tineri din 18 ţări ale lumii. Cei care organizează Transylvania Horse Show au primit premiul „Concursul anului" pentru ediţiile 2011, 2012 şi 2014, din partea celei mai mari asociaţii hipice din lume.

Despre acest maraton hipic am stat de vorbă cu realizatorul acestui festival, pe nume Mihnea Vîrcolici, conducătorul şi coordonatorul Cross Contry Farm Transilvania, cel care, prins în febra concursului, între sfaturi pe care le dă prin staţia portabilă tinerilor voluntari care îl ajută şi nu-i ies din vorbă, ne-a răspuns întrebărilor, sintetizând următoarele. Ca de obicei concursul hipic organizat la Prod, are două secţiuni: Cupa naţiunilor pentru studenţi şi un concurs de probă completă cu participare internaţională cât şi naţională. Mai există un concurs de probă completă. Cupa României categoria prenovici şi novici. Până la această ediţie, am fost răsplătit de forul internaţional de specialitate cu patru premii, fiind cel mai bun concurs universitar din lume, motiv pentru care înscrierile, şi anul acesta, s-au făcut cu două luni înainte de concurs, locurile fiind ocupate în 72 de ore după anunţul făcut. Din păcate, echipa României nu a mai apucat să se înscrie, urmând, probabil, ca la anul să ajungă să participe la acest concurs hipic. A fost bătaie pe cele 12 locuri pe echipe. Au venit călăreţi tocmai din Noua Zeelandă, Irlanda, unii n-au mai putut să vină cu întreaga echipă, au insistat să participe de unii singuri, în speranţa că, doar, doar, vor prinde o rezervă, un loc liber, un cal, o şansă care să-i propulseze pe o şa de cal, în concurs.

O pleiadă de concurenţi vin la Prod, de la prima ediţie şi până în prezent, spunând că sunt îndrăgostiţi de aceste mirifice meleaguri, trăind din plin emoţia concursului. Unii dintre participanţi, având un palmares bogat, nelipsiţi în concursurile de călărie de pe mapamond, şi totuşi, de fiecare dată bucuroşi că au posibilitatea să participe pentru trei zile la acest concurs, depun eforturi care nu sunt la îndemâna oricui. Mai ales că acest concurs vine cu două săptămâni înaintea campionatului mondial universitar din Suedia, cel mai important eveniment hipic din lume, care are loc odată la doi ani. Irlanda foloseşte concursul de la Prod, socotit concurs de testare a echipei lor.

Pe lângă probele de concurs, au avut loc acrobaţii ecvestre, apreciate de publicul spectator. În specificul concursului universitar au luat parte studenţi, care au călărit cai asiguraţi de gazde. Au fost călăreţi care concurează cu succes în liga profi, la nivel de Grand Prix. Din Irlanda, a participat Brad Morrison care, la rându-i, a câştigat cel mai mare concurs anual, într-o ţară în care efigia calului era impregnată pe o monedă înainte să apară euro. De altfel, Irlanda a fost prezentă cu 18 persoane - călăreţi, rezerve, suporteri, ceea ce arată ataşamentul faţă acest sport.

Pe întreaga desfăşurare a concursului, s-a putut vedea o organizare perfectă, dusă până la detaliu. Concurenţilor nu le-a lipsit nimic, gazdele asigurând participanţilor un standard de concurs foarte ridicat. Au fost montate corturi, tribune cu deschidere spre locul de concurs, de sute de metri pătraţi. Pentru limba engleză a fost la Prod un comentator britanic de top, care nu de multă vreme a comentat finala hipică de Campionat Mondial de la Goeteborg.

Evenimentul de la Prod atrage foarte mulţi tineri entuziaşti, dornici de comunicare şi afirmare. Pe toată perioada, s-a creat o atmosferă deosebită, unde prietenia, voia bună, aerul de concurs au devenit statornice punţi de legătură între tinerii diferitelor ţări.

Deşi o bună bucată de vreme a plouat, desfăşurarea concursului nu a avut de suferit, privitorii, iubitorii de cai şi spectacol plecând spre casele lor purtând în suflet o frântură de frumos dintr-un sport cu adevărat plin de nobleţe şi plăcut ochiului.

 

Lasă un comentariu