CE SPORT NI SE POTRIVEŞTE ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ

Distribuie pe:

Cu toţii ne dorim „Mens sana in corpore sano", însă oamenii de ştiinţă ne sfătuiesc să adaptăm exerciţiile fizice în funcţie de vârstă, astfel încât acestea să aducă beneficii maxime pentru sănătate.

Iată care sunt cele mai eficiente exerciţii fizice, în funcţie de vârstă, prezentate de descopera.ro:

La 20 de ani - la începutul perioadei de maturizare, în cea de-a doua decadă a existenţei, cercetătorii recomandă cât mai mult alergat sau mers pe jos. Durata medie recomandată pentru exerciţiile fizice este de 30 de minute de exerciţii cardio pe zi, timp de 5 zile pe săptămână, sau de 25 minute la o intensitate mai mare, de trei ori pe săptămână. Tot la 20 de ani este recomandată şi practicarea de yoga, care ajută la reglarea nivelului de stres din organism. Ideal ar fi să practicăm yoga în fiecare zi, dar şi două sesiuni pe săptămână reprezintă un start bun.

La 30 de ani - din cauza încetinirii metabolismului, putem lua în plus aproape un kilogram de grăsime în fiecare an. Exerciţiile recomandate sunt cele la scară fixă, între 20 şi 40 de minute, de trei ori pe săptămână, şi ridicarea de greutăţi (pentru că, începând cu vârsta de 30 de ani, pierdem aproximativ 150 de grame de muşchi pe an, iar prin ridicarea de greutăţi reconstruim ceea ce aţi pierdut).

La 40 de ani - deşi se spune că la această vârstă orice tip de exerciţiu fizic este binevenit, studiile arată că este bine să ridicăm greutăţi, să facem jogging şi spinning (activitate aerobică practicată în grup sau singur, cu ajutorul unei biciclete statice) sau să mergem pe jos ori cu bicicleta.

La 50 de ani - ar fi bine să jucăm tenis, să dansăm şi să facem hiking (activitate sportivă recreativă, ce presupune parcurgerea unor trasee montane). Astfel de exerciţii ajută la menţinerea densităţii oaselor, care de obicei începe să scadă atunci când ajungem la menopauză (andropauză). Activităţile fizice de acest tip sunt recomandate în reprize de câte 45 de minute, de trei ori pe săptămână.

Peste 60 de ani - este recomandat să ne antrenăm şi creierul cu ajutorul anumitor exerciţii fizice, după cum au indicat mai multe studii. Persoanele în vârstă de peste 60 - 70 de ani, care au ridicat greutăţi de două ori pe săptămână, au avut mai puţine leziuni ale materiei albe din creier, care este un semnal alarmant pentru declinul cognitiv, dar ce are legătură şi cu un risc mai mare de căderi periculoase. Recomandarea specialiştilor este utilizarea de greutăţi medii pentru exerciţii variate, care să antreneze întregul corp, timp de 40 de minute, de două ori pe săptămână. 

Lasă un comentariu