Întâmplări fericite ale sportului şcolar mureşean...

Distribuie pe:

Anul şcolar 2015-2016 trebuia să continue succesul elevilor sportivi din judeţul Mureş, succes obţinut în competiţiile organizate sub auspiciile Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar propunea desfăşurarea de competiţii sportive la nivelul celor mici, ciclul primar şi la nivelul elevilor de liceu. Anul acesta a debutat şi „Olimpiada Gimnaziilor", competiţie naţională adresată elevilor din ciclul gimnazial. La nivelul judeţului Mureş, competiţiile desfăşurate în cadrul ONSS şi „Olimpiadei Gimnaziilor" au avut un impact deosebit în rândul elevilor, dornici de întrecere şi de reprezentare cu succes a culorilor şcolilor de provenienţă. Un număr aproximativ de 15.000 de elevi, din toate ciclurile de învăţământ, a participat la fazele pe localitate, pe cercuri pedagogice, judeţene, zonale, regionale şi naţionale. Toate întrecerile s-au disputat în spiritul fair-play-ului şi au scos în evidenţă calităţile competitorilor. Aceste întâmplări fericite ale sportului şcolar mureşean au la bază o muncă asiduă a acestor elevi, conlucrarea lor cu profesorii îndrumători, consecvenţă, dorinţă arzătoare de victorie, perseverenţă şi voinţă nemăsurată! Rezultatele obţinute de elevele şi elevii mureşeni, în cadrul ediţiei 2015-2016 a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar şi „Olimpiadei Gimnaziilor", au fost deosebite, judeţul Mureş plasându-se între primele zece judeţe ale ţării. Tabloul complet al rezultatelor obţinute la aceste două competiţii naţionale arată valoarea sportivă a elevelor şi elevilor mureşeni şi calitatea procesului instructiv-educativ din şcolile judeţului:

Clasări zone - onss/regionale - olimpiada gimnaziilor:

3 locuri IV, 5 locuri III, 6 locuri II, 6 locuri I

Clasări etape naţionale - onss/olimpiada gimnaziilor:

1 loc x, I loc IX, 2 locuri VIII,

1 loc VII, 1 loc V, 1 loc III, 1 loc II, 2 locuri I.

În perioada 5-8 mai 2016, în municipiul Târgu-Mureş, a avut loc etapa naţională la disciplina volei fete, nivel liceal. Judeţul Mureş a fost reprezentat de fetele de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Mihai Eminescu". Sportivele noastre, componente ale Centrului Naţional de Excelenţă în volei, au avut o evoluţie foarte bună şi cu un sec 3:0 la seturi, au trecut în finală de echipa Colegiului Tehnic Feroviar „Mihai I" din Bucureşti. Locul I obţinut de fetele noastre, în urma unei evoluţii excelente pe tot parcursul competiţiei, a adus o mare bucurie în familia voleiului feminin din Târgu-Mureş. Trebuie remarcată grija pentru organizarea ireproşabilă a acestui eveniment a d-lui prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, „părintele voleiului feminin" din Târgu-Mureş, care a fost permanent lângă fetele noastre. Pe lângă titlul obţinut, acela de campioană naţională ONSS-ed. 2016, la volei feminin, nivel liceal, două componente ale echipei noastre s-au evidenţiat în mod deosebit, dra Molnar Laura fiind declarată cea mai bună libero a turneului şi dra Cauc Ioana care a fost declarată cea mai complexă jucătoare a turneului. Dacă la obţinerea locului I la volei fete ne aşteptam, valoarea echipei mureşene fiind de necontestat la nivel naţional, locul I obţinut de fetiţele, mari fotbaliste, din ciclul primar, de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu"din Târgu-Mureş, a fost cea mai frumoasă şi surprinzătoare performanţă. Această echipă, un proiect realizat în trei ani, creaţia dlui profesor Codruţ Morariu, care a crezut în valoarea elevelor sale, a reuşit să se încununeze cu titlul de campioană naţională ONSS-ed. 2016. Pentru ca bucuria să fie şi mai mare, dra Marton Evelyn a fost desemnată de organizatori cea mai bună jucătoare a turneului final şi performanţa echipei a fost răsplătită de F.R. de Fotbal cu un teren cu gazon artificial, în valoare de 15.000 euro. Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, personal dl inspector şcolar general, prof. Ştefan Someşan, transmite felicitări tuturor participanţilor la aceste competiţii, elevilor şi profesorilor care au reprezentat în mod exemplar judeţul Mureş. Aceste competiţii naţionale, care aduc în prim-plan bucuria mişcării, fair-play-ul, colegialitatea, spiritul de echipă, dezlănţuirea unor energii nebănuite, reprezintă, în fond, tot ceea ce este mai bun pentru sportul şcolar!

De la participanţii din cele mai îndepărtate sate, până la cei care au participat la fazele naţionale, toţi au produs acte de educaţie şi cultură sportivă!

Poate că, mai mult decât oricând, în această societate a informaţiei, unde sedentarismul se manifestă zi de zi, dezideratul lui Pierre de Coubertin, „Mens fervida in corpore lacertoso" (Spirit înflăcărat într-un trup puternic) este atât de actual! Nu ne rămâne decât să încurajăm elevii mureşeni să participe într-un număr cât mai mare la astfel de competiţii!

Lasă un comentariu