STATUTUL POLIŢISTULUI A FOST MODIFICAT

Distribuie pe:

În şedinţa din 16 iunie 2016, Guvernul a modificat şi completat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea privind Statutul Poliţistului, măsurile adoptate vizând, în principal, organizarea şi dezvoltarea carierei poliţistului, modificarea şi supendarea raportului de serviciu al acestuia, precum şi ocuparea posturilor vacante.

„Modificările şi completările introduse au în vedere stabilirea tipologiei şi duratei cursurilor pentru formarea în carieră, precum şi a celor care asigură formarea profesională continuă a poliţistului. Această reglementare va permite şi formarea poliţiştilor proveniţi prin încadrare directă.

Astfel, în primul an de activitate, poliţistul încadrat direct trebuie să urmeze un curs pentru iniţierea în carieră în instituţiile de formare profesională ale MAI, cu o durată de cel puţin 3 luni, iar pentru specialiştii încadraţi direct sau transferaţi, un curs de 4 săptămâni.

Totodată, noile reglementări menţionează situaţiile de modificare a raportului de serviciu al poliţistului (delegare, detaşare, participare la misiunile internaţionale, transfer, mutare, împuternicire pe o funcţie de conducere, punere la dispoziţie) şi conţine elemente generale de procedură.

Sunt reglementate şi aspectele care vizează organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru ocuparea unei funcţii vacante, ca element al iniţierii şi modificării raportului de serviciu. Noile reglementări menţionează tipul probelor de concurs, diferenţiat pe funcţii de conducere şi de execuţie, condiţiile în care candidaţii sunt declaraţi admişi, modalitatea de departajare a acestora în situaţia obţinerii unor rezultate egale, precum şi posibilitatea de contestare a rezultatelor obţinute.

Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă adoptată se realizează cu încadrarea în bugetul anual aprobat al MAI, iar posturile se scot la concurs în limita fondurilor bugetare alocate", precizează Guvernul, într-un comunicat de presă. 

Lasă un comentariu