Obiceiuri tradiţionale de Rusalii, la Deda

Distribuie pe:

Deda, frumoasa aşezare de la poalele Călimanilor şi de pe malul drept al Mureşului, se distinge ca fiind cea mai importantă comunitate de pe Valea Mureşului Superior, acest ţinut mirific şi binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseţi. Deda este aşezată acolo unde Mureşul, după ce iese din defileu, prinde curaj spre curgerea lui mai departe, ducând cu el frumuseţea locurilor şi a oamenilor pe care îi întâlneşte în cale. Este zona în care măreţii Călimani supraveghează, de la semeţia înălţimii lor, văzduhurile înconjurătoare şi povestesc parcă despre faptele minunate ale celor de dinaintea noastră.

Ca în fiecare an, una dintre cele mai mari sărbători ale întregii suflări creştineşti, Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt sau a Rusaliilor, atrage după sine un eveniment de suflet şi de intensă trăire spirituală, cultural-artistică şi tradiţională pentru locuitorii comunei Deda, frumoasa aşezare de la poalele Călimanilor şi de pe malul drept al măreţului râu Mureş, dar şi pentru întreaga comunitate a Văii Mureşului Superior. Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt marchează momentul de început al Bisericii creştine, instituţia divino-umană în care toţi creştinii lucrează pentru mântuirea sufletelor lor. Cântarea bisericească îl numeşte: „Praznicul cel după praznice, care este cel mai de pe urmă, pe care să-l serbăm noi, credincioşii, în chip luminat ". Acest măreţ praznic reprezintă în acelaşi timp unul dintre hramurile sfintei şi măreţei catedrale din localitatea Deda, un motiv în plus de mare bucurie pentru toată suflarea creştinească. În această sfântă zi, preotul săvârşeşte rugăciuni de sfinţire şi binecuvântare a ţarinilor şi a holdelor, pentru ca bunul Dumnezeu să le păzească de intemperii şi de cataclisme ale naturii.

Conform tradiţiei, care datează de peste o sută de ani, a doua zi de Rusalii, luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, are loc la Deda, pe malul râului Mureş, un târg tradiţional, unde participă întreaga Vale a Mureşului Superior. Însuşi istoricul Vasile Netea, în una din scrierile sale menţiona faptul că a participat cu mare drag la Târgul Rusaliilor. În cadrul acestui târg s-a putut vedea de-a lungul timpului tot ce înseamnă tradiţie, cultură, spiritualitate românească.

Am afirmat de atâtea ori că Dumnezeu îi aşează pe oameni pe fiecare la locul lui. Ei bine, la conducerea comunei Deda se află, iată de peste un deceniu, distinsa doamnă primar Lucreţia Cadar. Datorită, în primul rând, domniei sale, comuna Deda a evoluat extrem de mult, arată într-adevăr ca o comună care este de nivel european, o comună modernă, elegantă.

Tot prin grija şi osârdia neostenită a domniei sale, conform acelei bune tradiţii, a avut loc şi în anul acesta Târgul tradiţional de Rusalii la Deda. A avut loc acolo pe malul Mureşului, unde se ţine de obicei. Astfel, a doua zi de Rusalii, luni, 20 iunie 2016, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, după săvârşirea Sfintei Liturghii în biserică, întreaga suflare a participat pe malul Mureşului la acest tradiţional târg al Rusaliilor, care a culminat cu un program cultural-artistic oferit de ansambluri de dansatori din zonă, precum şi de interpreţi ai cântecului popular românesc din această parte de ţară, program care s-a dovedit a fi un adevărat festin cultural-artistic, bazat pe elemente tradiţionale. Evenimentul a debutat cu o rugăciune rostită de părintele Gabriel Fărcaş din Deda, apoi Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, a rostit un cuvânt de deschidere. În cadrul programului cultural artistic şi-au dat concursul grupuri de dansatori de la Şcoala Generală Bistra Mureşului, Şcoala Generală Deda, Ansamblul „Cununa Călimanilor" Deda, precum şi soliştii: Ilinca Fărcaş, Mădălina Mureşan, Andreea Petruţ, Ionela Matei, Alexandra Stoica, Daiana Suceava, Andrei Romanică, Livia Harpa. Principalii organizatori au fost Primăria Deda, în frunte cu doamna primar Lucreţia Cadar, Consiliul Local Deda.

S-a scris încă o pagină de istorie din viaţa localităţii Deda şi a întregii Văi a Mureşului Superior dealtfel. Râul Mureş, în curgerea sa firească, va mai spune, pe unde se duce, o altă poveste frumoasă, o poveste cu oameni frumoşi, harnici, cinstiţi, cu dragoste faţă de Dumnezeu, de semeni, de locurile natale, iubitori de frumos şi de tot ce înseamnă tradiţie, istorie, cultură şi intensă spiritualitate românească. Râul Mureş va duce cu el dorurile dedenilor, gândurile lor aşezate şi pline de bucurie sufletească, şi va spune tuturor că la poalele Călimanilor sunt oameni de toată nădejdea, buni români şi buni creştini.

Deda reprezintă un punct de reper pentru spaţiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc. Deda este acel loc binecuvântat, un loc unde se îmbină armonios frumuseţea locurilor, cu hărnicia şi bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut cât şi a celor de azi. Deda reprezintă acea vatră a românismului, a creştinismului curat şi sănătos, a respectului, a dragostei şi a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toţi cei care simt româneşte şi a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc.

Lasă un comentariu