O bătaie de joc mai mare nici că se poate…!

Distribuie pe:

La solicitarea cetăţenilor din satul Archita, aparţinător comunei Vânători, o localitate aşezată departe de centrele urbane, un sat unde oamenii sunt îngropaţi în uitare, m-am deplasat la faţa locului, pentru a cunoaşte pe viu şi a face cunoscute doleanţele sătenilor.

Potrivit oamenilor, aici nu există dispensar uman, nu există posibilitatea circulării unei maşini de salubrizare din cauza drumului, nu există posibilitatea de a face naveta. Drumul DJ 133 este făcut ferfeniţă, mii de gropi aflându-se pe cei 10 -12 kilometri care îi despart pe locuitorii satului Archita de asfalt, drum propus spre reabilitare prin asfaltare. Situaţia în care se prezintă acum este o ruşine pe obrazul Consiliului Judeţean Mureş, chiar dacă, în ultima şedinţă din mandatul trecut, consilierii judeţeni au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnico-economici pentru asfaltarea DJ Mureni - Archita, limita cu judeţul Harghita. Consiliul Judeţean Mureş a inclus pe lista investiţiilor în infrastructură rutieră pe anul 2016, proiectul „Îmbrăcăminte uşoară rutieră pe drumul judeţean DJ 133 Mureni - Archita, km 3 + 167 -15+000", proiect aflat în faza studiului de fezabilitate. Urmează să se obţină avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, iar dacă licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie nu va fi contestată în aproximativ 60 de zile vor fi demarate lucrările de asfaltare.

După cum se vede, minciuna şi promisiunile fac casă bună cu incompetenţa atâtor foşti şi actuali preşedinţi de Consiliu Judeţean, acest lucru văzându-se la tot pasul: lucrări de drumuri fuşerite, gropile în asfalt şi de pe drumurile pietruite deschizându-se hulpav.

Cu ani în urmă, tot în satul Archita, consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Amenajarea unui centru de sănătate multifuncţional", unitatea urmând să asigure asistenţă medicală în zonă. În expunerea de motive, se preciza: „Centrul multifuncţional de sănătate din Archita va cuprinde secţiunea ambulatorie, secţiunea staţionar şi secţiunea administrativă, valoarea totală a investiţiei fiind de peste 380.000 de euro. Imobilul este situat în zona centrală a localităţii Archita şi a funcţionat ca dispensar cu cabinete medicale. Lucrările de construcţii preconizate constau în reabilitarea clădirii, reorganizarea spaţiilor interioare, majorarea spaţiilor la nivelul subsolului, parterului şi utilizarea volumului podului prin mansardarea clădirii". Hotărârea a fost aprobată cu amendamentul că finanţarea va proveni, atât din bugetul Consiliului Judeţean Mureş, cât şi din fonduri atrase.

Din tot acel proiect „pupăzit" cu surle şi trâmbiţe s-a ales praful, în prezent fiind paragină şi neimplicare. Unii fac mare caz datorită vizitei Prinţului Charles în acea zonă, spunând că un interes o avea şi Alteţa Sa, că degeaba nu bate coclaurile Transilvaniei. În zonă a venit şi arhiducele Andreas von Habsburg-Lothringen, alături de zeci de personalităţi judeţene, regionale şi locale, ocazie cu care s-a tăiat panglica inaugurală a Centrului Cultural „Von Stenberg" din Archita, unde, în prezent, nu se întâmplă peste an mai nimic, în afară de „concertul în şură", susţinut o singură dată pe an, cu ocazia Academiei de Vară Sighişoara.

Ce i-a atras pe toţi aceşti oameni în sătucul uitat de lume Archita, unde ajungi pe un drum de ţară desfundat şi prăfuit, doar intuim, ştiind că în zonă terenurile agricole sunt vândute cu sutele de hectare. După spusele dr. Petru Oprean, Clinica din Archita se bazează pe parteneriatul public-privat: Fundaţia Nobrega, Institutul Inimii din Târgu-Mureş, Fundaţia Livmed din Târgu-Mureş, Spitalul Lukas din Laslea.

Vechiul dispensar din sat se dorea să devină o clinică-pilot europeană, cu cabinet de medicină generală, aparatură performantă, cabinet stomatologic fix şi mobil, casă pentru bolnavii de Alzheimer, caravane mobile şi alte facilităţi, proiect de care, din păcate, s-a ales praful.

Lasă un comentariu