De ce pleacă tinerii medici din România

Distribuie pe:

Potrivit unui studiu prezentat de Colegiului Medicilor din România şi citat de agerpres, 82,3% dintre tinerii medici spun că este posibil să emigreze, iar aproape 30% dintre ei susţin că vor face sigur acest lucru.

Printre principalele motive care îi determină să părăsească ţara, medicii tineri au amintit nivelul scăzut de salarizare, condiţiile materiale din unităţile medicale, orele suplimentare de muncă, lipsa de suport pentru activităţile de cercetare şi nevoia de recunoaştere şi afirmare profesională. Nu mai puţin de 92,5% dintre respondenţi spun că beneficiază de ajutor din partea părinţilor sau a rudelor.

Tinerii care studiază medicina la nivel de facultate sau rezidenţiat îşi doresc, în primul rând, o salarizare mai bună, corespunzătoare volumului mare de muncă, stresului şi sacrificiilor pe care le fac în ceea ce priveşte viaţa personală, afectată de programul de lucru şi de nevoia de pregătire continuă.

„Gărzile, stresul, riscurile de sănătate asociate profesiei, impactul emoţional al bolii îi afectează pe cei care lucrează în domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acordă respectul cuvenit medicilor. Ca să rămână în ţară, tinerii solicită, în primul rând, venituri care să le permită independenţa financiară încă de la nivelul intrării în rezidenţiat. Adică, de la o vârstă la care colegii lor care au ales alte profesii pot să îşi susţină material familiile, ceea ce nu este cazul în Medicină. Pe locul al doilea se află modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare. Tinerii doresc condiţii adecvate pentru obţinerea de performanţe profesionale şi cer mai multe locuri de pregătire în rezidenţiat. De asemenea, ei doresc respect şi încredere din partea societăţii civile, eliminarea corupţiei şi creşterea finanţării în Sănătate", arată sondajul.

Potrivit datelor prezentate de Colegiul Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici şi îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migraţie, pensionare sau deces).

 

Lasă un comentariu