Expoziţie colectivă, în Bastionul Dogarilor din Cetatea târgumureşeană

Distribuie pe:

Minunata Cetate Medievală din Târgu-Mureş păstrează şi acum urmele a ceea ce a fost cândva, un loc de refugiu, un loc de apărare în calea inamicilor, un colţ medieval care îşi spune şi în prezent povestea tuturor celor care o vizitează. Impunătoarele sale ziduri spun, şi spun, poveşti ale realităţilor trecute. Au protejat în trecut, dar, în prezent, ocrotesc, devenind spaţiul de desfăşurare a unor manifestări culturale de referinţă.

Vernisajul Expoziţiei colective de pictură, organizat în Bastionul Dogarilor, în ziua de 18 iunie, în Cetatea medievală din Târgu-Mureş, s-a dorit a fi un test de mobilizare pentru membrii Asociaţiei Artiştilor Plastici şi încununează un număr de 60 de lucrări care cuprind pictură naivă, pictură realistă, dar şi pictură suprarealistă. O expoziţie care a necesitat un deosebit efort din partea artistului plastic şi muzeograf expert Vasile Mureşan, susţinut de o parte a membrilor Asociaţiei Artiştilor Plastici.

Cu sprijinul Primăriei municipiului, în colaborare cu Asociaţia Artiştilor Plastici din Târgu-Mureş, al cărei preşedinte este domnul Ilarie Gheorghe Opriş, s-a realizat această deosebită Expoziţie colectivă. Colaborarea este esenţială căci pentru concretizarea acestor evenimente este nevoie de oameni care iubesc cultura, de oameni care acordă o importanţă deosebită evoluţiei spirituale a mureşenilor, şi nu în ultimul rând, a naţiunii române.

A participat un număr mare de pictori, dar merită menţionaţi deoarece şi datorită dânşilor s-a născut această superbă expoziţie: Katalin Albert, Alexandra Belciug, Cristian Bobocea, Ana Bokor, Ana Maria Crişan, Lajos Czijek, Gyongzver David, Margareta Demeter, Mihai Frunză, Sabina Goron, Elena Harja, Margareta Ionaşiu, Laurenţiu Condrache Ivan, Anita Jeler, Iren Kakasi, Klara Karp, Zsuzsa Kassay, Tiberiu Kelemen, Corina Kentelki, Marghit Kotona, Agneta Kovacs, Erzsebet Kulcsar, Liliana Lazăr, Melinda Lazăr, Olimpia Leah, Aranka Loţco, Camelia Luca, Emilia Lupu, Iuliana Marin, Zsoka Menzei, Maria Mera, Diana Moca, Andrea Moldovan, Simona Mureşan, Vasile Mureşan, Sofia Neagoi, Adriana Neghirlă, Violeta Petrică, Cristiana Petria, Andreea Petruţiu, Jozsef Petz, Melania Pintea, Gheorghe Pop, Rodica Pop, Melinda Reman, Ioan Rusu, Sabina Purcariu, Dorina Sermăşan, Emma Soo, Piroska Suba, Maria Suciu, Judit Takacs, Toader Moraru, Ioana Todea, Cornel Turcu, Rodica Vescan şi Angel Vultur. Artiştii au evidenţiat realităţi subiective, vise, dorinţe, o lume curată plină de culoare şi iubire. Pline de rafinament, de compoziţie şi de stil, lucrările expuse au fost prezentate şi apreciate de domnul Ilarie Gheorghe Opriş, de maestrul Vasile Mureşan şi de renumitul grafician Horea Remus Epure.

În semn de onoare s-a vizitat şi Expoziţia „Transilvania în imagini grafice din Bastionul Blănarilor", a renumitului grafician Horea Remus Epure. A fost o deosebită plăcere să admirăm lucrări de grafică ale domnului Epure, care prin măiestria lor redau, cu deosebită fidelitate, clădiri de referinţă transilvănene, dar şi spiritualitatea poporului transilvănean transpusă în icoane.

În Cetatea medievală din Târgu-Mureş, fiecare bastion îşi scrie povestea în continuare, fiecare bastion găzduieşte câte o activitate culturală. Ne mândrim că avem în centrul oraşului un colţ medieval plin de istorie care este folosit aşa cum se cuvine, pentru evoluţia noastră spirituală. Felicitări tuturor organizatorilor Expoziţiei colective din Cetatea medievală!!!

 

Lasă un comentariu