Duminică, 26 iunie, Ziua Drapelului Naţional

Distribuie pe:

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional, duminică, 26 iunie, începând de la ora 12, în Piaţa Victoriei din Târgu-Mureş va avea loc ceremonia publică de înălţare pe catarg a drapelului României, manifestare la care vor participa oficialităţi ale administraţiei publice locale, comandantul Garnizoanei Târgu-Mureş, reprezentanţi ai cultelor religioase. Vor fi rostite alocuţiuni referitoare la semnificaţia acestei zile.

Potrivit Constituţiei din 1991, drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn, data de 26 iunie fiind proclamată prin lege, în 1998, drept Ziua Drapelului. Este marcată prin organizarea de către autorităţile publice a unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator sau ştiinţific.

Consfinţirea steagului a avut loc prin decret, în timpul Revoluţiei de la 1848, când s-a precizat că, pentru stindard, „culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin", dispuse vertical şi aranjate astfel: „lângă lemn vine albastru, apoi galben şi apoi roşu fâlfâind". La 26 iunie 1848 guvernul a hotărât că tricolorul - roşu, galben şi albastru - reprezintă steagul Ţării Româneşti (sursa: calendarintercultural.ro).

La 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni, a fost desfăşurat cel mai mare drapel al României, în suprafaţă de aproape 80.000 de metri pătraţi şi o greutate de aproximativ 5.000 de kilograme, înregistrându-se astfel un nou record mondial.

Lasă un comentariu