Consilierii UDMR au chiulit în grup de la şedinţa festivă de depunere a jurământului în CL Corunca

Distribuie pe:

Joi, 23.06.2016, a avut loc şedinţa solemnă de constituire a Consiliului Local Corunca şi  de depunere a jurământului de către cei 13 consilieri locali aleşi în urma scrutinului din 5 iunie.

La ora 10, când trebuia să înceapă şedinţa, în sală erau prezenţi doar secretarul primăriei, Voniga Lorand, subprefectul Nagy Zsigmond şi patru consilieri locali: Daniel Cheşa şi Popa Răzvan de la PNL, Oltean Elvira -PSD, Macaveiu Victor - UNPR. Şedinţa a fost prezidată de către subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond.

Spre marea nedumerire a celor prezenţi, cei 8 consilieri locali UDMR, dar şi angajaţii Primăriei ce figurau ca invitaţi pe convocator au absentat nemotivat.   Dispariţia a fost atât de ascunsă în mister încât nu au putut fi contactaţi nici telefonic.

După circa 20 de minute de aşteptare dl subprefect a luat cuvântul, a explicat motivul pentru care participă la eveniment, după care a făcut prezenţa.

„Numărul consilierilor  locali pentru Consiliul Local Corunca a fost stabilit la 13 prin ordin al prefectului nr. 91/30 martie 2016, a informat subprefectul Nagy Zsigmond. Pentru ca şedinţa să fie valabilă, ar trebui să fie prezenţi conform articolului 30 alin 2 din Legea Administraţiei... publice locale, un număr de cel puţin două treimi. Două treimi din 13 înseamnă 9. „Dacă dumneavoastră sunteţi dispuşi, să mai aşteptăm

până la 10 jumătate, 11, să vedem dacă se mai adună... Altfel ar trebui să constatăm în procesul verbal că nu s-a întrunit cvorumul necesar..., a spus dl Nagy.

În timpul şedinţei şi-a făcu apariţia şi d-na Marton Irma aleasă pe listele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, care s-a învoit din spital pentru această şedinţă.

Deoarece nu s-a putut lua legătura cu dezertorii din UDMR s-a renunţat la aşteptarea până la ora 11.

Dl subprefect a prezentat căile de urmat, respectiv convocarea unei alte şedinţe peste trei zile lucrătoare. Dacă nici de această dată nu se va întruni cvorumul, se va mai repeta încă o dată convocarea, iar dacă nici a treia oară nu se vor prezenta, consilierii lipsă vor fi înlocuiţi cu următorii de pe lista de candidaţi.

Atât subprefectul cât şi consilierii prezenţi au fost vizibil revoltaţi de boicotul pus la cale fără un motiv cunoscut de către membrii UDMR.

Unii dintre ei şi-au exprimat nemulţumirea chiar în timpul şedinţei.

„Patru ani şi-au bătut joc de noi. Am fost cel mai ciudat Consiliu Local din judeţ, probabil aşa vom fi şi în următorii patru ani. Vreau să transmit să le fie ruşine colegilor consilieri, care dacă au ştiut că boicotează şedinţa de astăzi, ar fi trebuit să ne anunţe, pentru că fiecare dintre noi aveam ceva de lucru astăzi" - a punctat liberalul Daniel Cheşa.

„Este un joc, nu înţeleg sensul şi dacă sub auspiciile astea începem următorii patru ani, nu mi se pare o.k. pentru buna colaborare şi pentru tot ce avem de făcut pentru comunitate" - a răbufnit revoltată social-democrata Oltean Elvira.

„Eu am doar atribuţia să constat o situaţie de fapt care există în momentul de faţă şi să fac un proces verbal şi propuneri pentru domnul prefect pentru emiterea unui nou ordin al prefectului", a încheiat dezamăgit subprefectul Nagy Zsigmond, în opinia căruia următoarea şedinţă ar urma să aibă loc în ziua de luni, 27 iunie.

După şedinţă şi-a exprimat dezamăgirea şi Marton Irma, care s-a învoit din spital unde urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale pentru a participa la şedinţă.

„Mă simt umilită şi mă întreb unde este omenia. Eu am primit convocatorul ieri şi m-am învoit de la spital. Am primit convocatorul prin poştă " - a concluzionat reprezentanta Partidului Popular Maghiar, Marton Irma. Comentariile pe această temă au continuat.

„Gestul  acestor aleşi locali este incalificabil. Este un dispreţ faţă de locuitorii comunei şi faţă de propriul electorat. Eticheta de «oaie neagră» a judeţului primită de comuna noastră în perioada 2012 -2016 datorită incompetenţei conducerii nu este întâmplătoare " - Daniel Cheşa.

„Statutul de ales local ar trebui să fie o mândrie pentru orice locuitor. Nimeni nu ne-a obligat să candidăm, a fost o decizie personală şi fiecare trebuie să se simtă onorat şi să reprezinte cu mândrie întreaga comunitate a localităţii Corunca. În momentul în care cineva apelează la un asemenea gest josnic, desconsideră cetăţenii comunei, instituţia pe care o reprezintă dar, mai ales, pe sine ca individ.

Dacă acum patru ani am fost singura comună  din ţară care s-a făcut de râs, fiindu-i anulată de către instanţă constituirea consiliului local şi alegerea viceprimarului, în acest an am reuşit să ne autodepăşim. Personal păşesc în acest mandat cu gândul de a fi fruntaşi în proiecte, în accesarea de fonduri europene şi nu de a fi primii la acest gen de golănii.

Pe parcursul întregii zile de ieri am avut nenumărate discuţii cu locuitori ai comunei şi nu numai, şi toţi aşteaptă ca membrii UDMR să îşi prezinte scuzele public. Ar fi în opinia mea singurul gest care mai poate fi făcut după umilinţa crasă la care şi-au supus în primul rând alegătorii " - a spus liberalul Popa Răzvan Corneliu.

Până la această oră nu se cunoaşte motivul pentru care cei 8 consilieri locali ai UDMR, aleşi în mod democratic în data de 5 iunie au refuzat participarea la şedinţa de învestire.

În cadrul aceleiaşi şedinţe solemne ar fi trebuit să depună jurământul şi primarul ales în 5 iunie, Takacs Szabolcs Istvan.

Prin Convocatorul nr. 3205/24 iunie 2016, şedinţa de constituire a Consiliului Local Corunca şi depunerea jurământului de către primar a fost fixată pentru duminică, 26 iunie 2016, ora 12.

 

Lasă un comentariu