Iaurtul este unul dintre cele mai vechi alimente înregistrate de-a lungul istoriei. În anul 76 î.Hr., istoricul roman Plinius cel Bătrân recomanda produsele din lapte fermentat (iaurt) pentru tratarea gastroenteritelor. Iar în versiune persană a Vechiului Testament (Facerea, 18:8) relata: „Avraam trebuie să mulţumească laptelui fermentat pentru longevitatea sa."
Pe parcursul timpului s-au descoperit beneficiile iaurtului pentru sănătate.
Iaurtul conţine: culturi vii active, proteine complete, calciu, vitamina B2 (riboflavină), vitamina B12, potasiu, magneziu, zinc.
Recomandări terapeutice
Prezentăm mai jos un rezumat al principalelor boli împotriva cărora iaurtul s-a dovedit folositor:
• S-a demonstrat că probioticele absorb mutagenii care pot duce la apariţia cancerului, cu precădere a celui de colon, deşi există şi rezultate care arată că sunt utile şi împotriva cancerului de sân. Un studiu pe 160 de subiecţi, aleşi aleatoriu, a arătat că persoanele care primesc tratament cu antibiotice suplimentat cu iaurt care conţine Lactobacillus şi Bifidobacterium, cele mai studiate probiotice, prezintă mai puţine infecţii cu Helicobacter Pylori, un microb care poate cauza ulcerul sau chiar cancerul gastric.
Probioticele din iaurt ajută de asemenea la tratarea diarei cauzate de antibiotice.
• Studii recente au demonstrat că iaurtul are proprietatea de a reduce nivelul colesterolului din organism. Probioticele stimulează producerea unei substanţe care acţionează ca un medicament de scădere a tensiunii arteriale.
• Probioticele din iaurt digeră lactoza şi implicit contribuie la ameliorarea acestei boli (intoleranţa la lactoză).
Iaurtul este de asemenea un aliment bogat în calciu şi vitamine, uşor de digerat de către cei care suferă de intoleranţă la lactoză.
• Probioticele sunt microrganisme care pot contribui la menţinerea sănătăţii organismului atunci când sunt consumate în cantităţi potrivite. Printre cele mai studiate probiotice se numără genurile Lactobacillus şi Bifidobacterium.