„Fotbalul mureşean de-a lungul anilor (1902-2016)", de Aurel Raţiu

Distribuie pe:

În cea de-a 10-a carte a sa, „Fotbalul mureşean de-a lungul anilor (1902-2016)", autorul acesteia, Aurel Raţiu, reconstituie, pas cu pas, istoria fotbalului mureşean, din 1902 şi până-n zilele noastre. Pentru a scrie această lucrare, este lesne de dedus, autorul ei a petrecut destui ani în sălile de lectură de la Biblioteca Judeţeană Mureş.

„Nicio istorie a sportului românesc nu va putea să fie întreagă fără acest aport exemplar al lui Aurel Raţiu", notează, în prefaţa cărţii, cunoscutul scriitor Nicolae Băciuţ. Scrisă nu neapărat pentru specialişti, ci în primul rând pentru iubitorii acestei discipline sportive, fanii fotbalului descoperă, printre altele, cine a fost primul jucător de fotbal mureşean care a fost selecţionat în echipa naţională a României, dar şi câte echipe de fotbal din judeţul Mureş au activat în Divizia A, până la apariţia A.S. Armata Târgu-Mureş (în 1962), că au fost destule! Necunoscute însă de marele public…

Pigmentată şi cu câteva istorioare povestite de fotbalişti importanţi ai fotbalului mureşean, cartea lui Aurel Raţiu se citeşte pe nerăsuflate. Este meritul autorului de a aduce în prim-plan figuri emblematice ale fotbalui mureşean, începând cu Szilagy Alois, Szasz Janos, Jozsi Dezsö, Gierling Gyuri, continuând cu Florică Ispir, Miki Nagy, Laci Bölöni & compania şi terminând cu cei care au jucat la A. S. Armata până-n 2005! Sigur, nu este omisă cea mai recentă performeră a fotbalului mureşean: AFC ASA 2013 Târgu-Mureş, dar nici alte grupări fotbalistice din judeţul Mureş. Marele merit al autorului acestei cărţi este însă altul: omul ne-a adus în prim-plan figuri emblematice ale fotbalului mureşean, cele mai multe necunoscute însă de fanii fotbalului. Şi a mai făcut ceva Aurel Raţiu în această carte: a reconstituit istoria fotbalului mureşean, pe baze de date, şi nu după ureche, lucru nu lesne de realizat. Cu atât este mai mare meritul autorului. Cu o Galerie foto de excepţie, cartea ar putea fi inclusă şi la „capitolul" Foto Album! Să ne bucurăm de fotbal, citind această carte document a lui Aurel Raţiu!

Lansarea cărţii va avea loc miercuri, 29 iunie 2016, la ora 17.00, la Centrul de Dezbateri Socio-Politice „Emil A. Dandea" din Târgu-Mureş, situat în clădirea Apollo, din Piaţa Trandafirilor nr. 5.

Lasă un comentariu