ZILELE ORAŞULUI LUDUŞ - 2016

Vineri, 24 iunie 2016, la Casa orăşenească de Cultură a fost inaugurată GALERIA DE ARTĂ „RODICA OLTEANU", cuprinzând, pentru început, portretele în ulei a nouă personalităţi locale din secolul al XX-lea. Numeroşii luduşeni prezenţi la eveniment au participat şi la vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic bucureştean Rodica Olteanu, fiică a Luduşului, cuprinzând treizeci de tablouri, grupate sub genericul „UNIVERSUL ÎN MEMORIA TIMPULUI".

Despre traseul ascendent în timp şi spaţiu românesc şi european al pictoriţei Rodica Olteanu, despre Dumnezeirea cuprinsă în lumina, culorile şi formele creaţiilor sale, despre viaţa interioară a personajelor din portrete, au vorbit doi reprezentaţi de marcă ai culturii române contemporane, scriitorul şi publicistul Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei de Cultură Mureş şi venerabilul critic de artă Ilie Roşianu, din Bucureşti. Domniile lor au abordat lucrările de artă ale doamnei Rodica Olteanu din perspectiva artei ca instituţie a esteticului şi din perspectiva artei ca instituţie a eticului. Profesorul Ioan Cristian Moldovan, primarul reales al Luduşului, supervizorul şi finanţatorul proiectului „GALERIA PERMANENTĂ DE ARTĂ RODICA OLTEANU", a apreciat gestul doamnei Olteanu ca un model demn de urmat pentru toţi fiii Luduşului, indiferent de domeniul în care excelează, a preluat sugestia antevorbitorilor ca în galeria de artă să fie ridicate autoportretul pictoriţei şi portretele altor personalităţi luduşene. Cuvinte de sinceră apreciere la adresa pictoriţei şi a creaţiilor sale au formulat şi moderatoarea dublului eveniment artistic, profesoara Ana Pandrea şi preotul Gheorghe Oltean, din parohia Zaul de Câmpie, invitat de onoare împreună cu maica stareţă Varvara şi preotul duhovnic Ilie Ovidiu, de la Mânăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul", din Cipăieni-Sânger. Doamna Rodica Olteanu a mulţumit tuturor celor care au încurajat-o în derularea proiectului său cultural, în mod deosebit domnului primar Ioan Cristian Moldovan, şefului de cabinet, prof. Liviu Botezan, lui Sebastian Căpuşan, consilier personal al primarului, familiei domnului Cornel Boitoş, precum şi domnilor Nicolae Băciuţ şi Ilie Roşianu, pentru frumoasele aprecieri la adresa lucrărilor expuse. A mulţumit tuturor celor care au onorat-o cu prezenţa la evenimentul artistic. În particular s-a înreţinut cu aparţinătorii familiilor personalităţilor luduşene decedate. Festivitatea s-a încheiat cu fotografii de grup.

Pe marea scenă în aer liber a Zilelor Oraşului Luduş au evoluat, primiţi şi răsplătiţi cu îndelungi aplauze, trupele şi soliştii Hara, Riff, Semnal M, Iris şi Cristi Minculescu.

În a doua zi de sărbătoare, sâmbătă, 25 iunie, momentul central l-a constituit deschiderea oficială a Zilelor Oraşului Luduş, ediţia 2016. Momentul a fost planificat pentru ora 19, dar a fost amânat pentru aproape două ore din cauza unei violente furtuni, izbucnită spontan şi însoţită de o ploaie torenţială. După liniştirea atmosferei şi a spiritelor, domnul primar Ioan Cristian Moldovan s-a adresat mulţimii de spectatori, mulţumindu-le pentru prezenţa lor şi pentru încrederea care i-au acordat-o, realegându-l ca primar al oraşului Luduş pentru încă patru ani. I-a invitat pe scenă pe senatorul Alexandru Petru Frătean, dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, Peter Ferencz, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Horea Soporan, preşedintele organizaţiei PSD Târgu-Mureş, Kis Istvan, fost şi actual viceprimar al Luduşului. Adresându-se miilor de luduşeni participanţi la sărbătoare, domnii Lucian Goga, Peter Ferencz, Ovidiu Dancu şi Ioan Cristian Moldovan, i-au felicitat pe localnici pentru aniversarea celor 683 de ani de la prima atestare documentară a Luduşului, au schiţat perspectivele de dezvoltare durabilă a urbei noastre şi a judeţului Mureş. Respectându-se protocolul festivităţii, domnul primar Ioan Cristian Moldovan i-a înmânat inginerului doctor Ioan Lucian Prejbeanu, Diploma şi Placheta de CETĂŢEAN DE ONOARE AL ORAŞULUI LUDUŞ. Laudatio a fost prezentat de profesorul Mircea Gheborean. Proaspătul cetăţean de onoare al urbei luduşene a mulţumit administraţiei locale pentru distincţie şi i-a evocat, cu vocea vibrând de emoţie, pe toţi cei care l-au ajutat să fie responsabil pentru tot ceea ce simte, gândeşte şi face în folosul său, al fericitei sale familii, al semenilor săi, al comunităţii luduşene şi al statului francez în care vieţuieşte acum. În continuare, domnul primar i-a răsplătit cu diplome de onoare, plachete şi plicuri cu bani pe alţi nouăsprezece eminenţi fii ai Luduşului. Lista lor a fost publicată în numărul de vineri, 24 iunie a.c., p. 2 al cotidianului „Cuvântul Liber".

Înainte şi după acest moment central, pe scena în aer liber au evoluat, cu succes răsunător, trupele şi soliştii de muzică uşoară, folk, rock, IRON CROSS, WHAT'S UP, SMILEY. În această zi şi pentru aceste evenimente au venit şi spectatori din alte localităţi ale României, cu autobuze sau cu autoturismele proprii. Din lipsă de spaţiu tipografic, o amintesc doar pe frumoasa domnişoară din Reghin şi pe eleva Alexandra Ciuba, de la Şcoala „Dacia", din Oradea, însoţită de bunul ei tătic, Tudor Ciuba.

A treia zi, duminică, 26 iunie 2016, sărbătoarea comunitară luduşeană a început cu un program liturgic şi cultural care a avut loc la Biserica Ortodoxă protopopială „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". După sfânta şi Dumnezeiasca liturghie, potrivită pentru duminica Tuturor Sfinţilor, a sfinţilor netrecuţi în xinaxar şi în calendarele creştine, dar care s-au jertfit pentru credinţa noastră în Iisus Hristos, oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban, sfântul părinte Paisie (Vasile Furdui, fiu al Luduşului), stareţ al Mânăstirii din comuna Bârlova din judeţul Iaşi, părintele pensionar Iuliu Bacali, preoţii Constantin Savu şi Mihai Cercel din Luduş, Cătălin Ceu, din parohia Bord, Silviu Feier, din parohia ortodoxă Iernut II, ajutaţi de diacul Sergiu Iacob şi corul bisericii, după cuvântul de înţelepciune înălţat de părintele Iuliu Bacali şi părintele Paisie, a fost sărbătorită Ziua Drapelului Naţional, printr-un emoţionant recital de pricesne şi cântece patriotice susţinut de talentata solistă Mirela Mănescu, coborâtoare din Apusenii lui Avram Iancu şi prin versurile recitate de domnul Dorin Grama, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură. Profesoara Ana Pandrea a prezentat cartea recent apărută „LUDUŞ - turnuri", o sinteză a istoriei celor zece biserici din oraş, carte datorată publicistului Ioan Andreiu Borgovan şi pictoriţei Kiss Ibolya, cu o prefaţă semnată de Mircea Gheborean şi o postfaţă semnată de Ana Pandrea. Pe platoul din faţa bisericii, elevii de la şcolile din oraş şi-au prezentat, în expoziţia cu vânzare, icoanele realizate sub îndrumarea doamnelor profesoare Nadia Ghic, Daniela Boca, Monica Nistor, Daniela Baci şi Mariţa Poruţiu. Banii donaţi de enoriaşi vor fi dăruiţi copiilor cu dezabilităţi din oraş. Liceenii din Grupul de iniţiativă al Protopopiatului Luduş le-au oferit tuturor enoriaţilor felii de cozonaci, saleuri, haioşe, covrigi savuroşi, apă minerală, sucuri de fructe şi alte bunătăţi.

Părintele protopop Lucian Voşloban a prezentat-o pe doamna nonagenară Valonia Gherasim, care, după 1990, a donat cea mai mare parte a pensiei sale pentru lucrări de reparaţii şi dotare a bisericilor româneşti din Luduş şi din alte parohii din cuprinsul protopopiatului cu troiţe, cruci luminoase, statui ale Sfintei Fecioare Maria cu pruncul Iisus în braţe, în valoare totală de peste un miliard de lei vechi.

Copiii, elevii şi unii adulţi au venit la biserică în frumoase costume populare româneşti. Amintesc aici pe soţii Boitoş şi pe micuţul Antim, membru al familiei Radu.

În după-amiaza zilei de duminică, 26 iunie, corul protopopiatului ortodox Luduş a participat la Concertul de muzică sacră de la Sărmaşu.

Scena mare a fost rezervată, pe tot parcusul zilei, muzicii populare româneşti. Şi-au dăruit cele mai frumoase cântece din repertoriile lor Surorile Guţă, Delia Molnar, Ovidiu Nechita, Monica Pârlea, Roxana şi Septimiu Pop, Sergiu Vitalian Vaida şi Nănaşii, Angela Rusu & Band, Aurel Tămaş & Band Live.

După estimările organelor de ordine, în cele trei zile de sărbătoare luduşeană, au fost prezenţi aproximativ 25.000 de spectatori, din Luduş şi din alte localităţi. În spaţiul compact de câteva hectare au fost amenajate numeroase instalaţii mecanice sau gonflabile pentru distracţia copiilor şi tinerilor, unităţi de alimentaţie publică, chioşcuri şi tarabe cu îmbrăcăminte, încălţăminte, produse ale meşterilor olari, fierari, arginatri, tâmplari şi cioplitori în lemn. Timp de zece minute înainte de ora 24 a zilei de duminică, cerul Luduşului a fost luminat de jocul feeric al focurilor de artificii. În liniştea care s-a aşternut apoi, s-au auzit ultimele mesaje ale excepţionalei prezentatoare Elisa Cantemir: „Vă salut luduşeni! Mulţumiri celor care ne-au onorat invitaţia! Mulţumiri domnului primar Cristian Moldovan! Să ne întâlnim cu bucurie şi la ediţia din 2017 a Zilelor Oraşului Luduş!"

Lasă un comentariu