APIA va participa la actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole

Distribuie pe:

În şedinţa de marţi, 28 iunie 2016, Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, noi reglementări cu privire la activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) - Land Parcels Identification System - pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în conformitate cu noile regulamente europene.

Potrivit recentului act normativ, în perioada iulie 2016 - decembrie 2020, suprafaţa anuală care urmează a fi digitizată de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va fi de cel mult 21.000 km pătraţi, urmând ca suprafaţa rămasă ce o depăşeşte pe cea care revine în sarcina MApN să se realizeze de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfăşura întreaga activitate reglementată de digitizare şi actualizare a LPIS.

„Până în prezent, activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor color, pentru MADR, era executată exclusiv de către MApN, respectiv de către Direcţia Topografică Militară. Ca urmare a diminuării personalului responsabil din cadrul MApN, există riscul ca activitatea de digitizare şi actualizare LPIS pe anul 2016 să nu se poată realiza la timp, iar întârzierile atrag penalităţi aplicate de Comisia Europeană între 2% şi 30% din pachetul financiar alocat României pentru plăţile directe.

Punerea în aplicare a noilor reglementări se va realiza în baza unui protocol, care se va încheia între MADR şi MApN, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

De asemenea, se vor încheia anual contracte de prestări de servicii între structurile desemnate ale MApN şi MADR. Pentru anul 2016, contractele se vor încheia în termen de 10 zile de la semnarea protocolului, în limita bugetului aprobat al APIA pentru anul 2016.

Măsurile adoptate au fost necesare pentru actualizarea la timp a LPIS în conformitate cu noile regulamente europene şi evitarea penalităţilor aplicate de Comisia Europeană, precum şi pentru a se elimina riscul excluderii, parţiale şi totale, a României de la finanţarea europeană (Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - FEADR) a cheltuielilor privind măsurile de sprijin, ceea ce ar putea crea blocaje în efectuarea plăţilor către fermieri.

Pentru actualizarea LPIS este necesară digitizarea (verificarea) unei suprafeţe de minim 40.000 km pătraţi pe an pentru a putea acoperi, până în 2020, cei aproximativ 130.000 km pătraţi delimitaţi ca suprafeţe agricole", explică Guvernul, într-un comunicat de presă. 

Lasă un comentariu