Ce calităţi tămăduitoare au sâmburii de struguri

Folosit pentru puterea sa antioxidantă, mult mai mare decât cea a vitaminelor C şi E, uleiul extras din sâmburii de struguri reduce efectul radicalilor liberi, previne apariţia varicelor şi ameliorează circulaţia venoasă.

Viţa de vie, un elixir pentru sănătate, este cultivată de mii de ani. S-a crezut că în acest domeniu nu mai pot apărea noutăţi deosebite. De curând însă, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra sâmburilor de struguri. Prin presarea acestora la rece, s-a obţinut un ulei foarte sănătos datorită proprietăţilor terapeutice. Uleiul obţinut din sâmburi de struguri prin presare la rece conţine cantităţi importante de vitamina E şi de vitamina F, de minerale precum zincul, cuprul, seleniul şi de protianidine (Opc), substanţe care ajută la creşterea imunităţii organismului.

Fortifică vasele de sânge

Când este consumat zilnic în salate, acest elixir previne apariţia unor afecţiuni vasculare, printre care ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii apreciază că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, care ajută la menţinerea elasticităţii vasculare, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Protejează inima

Specialiştii recomandă un consum zilnic constant din acest sortiment de ulei: câte o lingură pentru a preveni apariţia ischemiei cardiace (irigare slabă a inimii cu sânge), precum şi tulburările circulatorii, în special hipertensiunea arterială şi tensiunea arterială oscilantă. Un regim alimentar cu o porţie zilnică de câte două linguri de ulei de struguri este indicat persoanelor care consumă multă carne şi grăsimi „rele", cum ar fi margarinele ori untul.

Încetinesc degradarea cerebrală

S-a constatat că în Franţa şi în Italia, unde se consumă acest ulei adăugat în salate, în sosuri sau în diferite feluri de mâncare, bolile cardio-vasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. De asemenea, locuitorii din aceste ţări nu au probleme cu sistemul nervos, pentru că substanţele antioxidante din sâmburii de struguri sunt eficiente in combaterea proceselor degenerative ce afectează creierul la vârstnici.

Limpezesc vederea

O altă virtute a acestui ulei este acţiunea tonifiantă asupra vaselor de sânge oculare. O cură de 14 zile (se administrează câte 20 de picături pe zi) se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere, apărute la vârste înaintate sau din cauza problemelor circulatorii.

Împiedică formarea chisturilor ovariene

Studii recente arată că în compoziţia sâmburilor de struguri există substanţe care împiedică formarea chisturilor ovariene sau a fibroamelor uterine. În acest caz, se consumă câte 20 ml de ulei pe zi, un interval de trei-patru luni.

Lasă un comentariu